Kas ir vajadzīgs diabēta pacientam?

Ja gadījuma ir noticis tā, ka Jums joprojām ir jautājumi būdami slimnīcā par to, kur var iegādāties visu nepieciešamo un ko apmaksā valsts un ko nē, tad lūk neliels skaidrojums.
Lai nomērītu cukuru asinīs būs nepieciešams:
1. Mērierīce – glikometrs.
Sākumā slimnīcā Jums izsniegs lietošanai, kamēr uzturaties slimnīcā. Kad Jūs izrakstīs, Jums ļaus izvēlēties vienu no tiem glikometriem, kas pieejami slimnīcā, BEZMAKSAS.
Komplektā nāks arī pildspalva – adata(lancete), ar kuras palīdzību iegūsiet nepieciešamo asins pili – līdzi būs dažas maināmās adatas, bet iegādāties pēc tam tās pašiem vajadzēs aptiekā. To valsts nekompensē. Cik bieži jāmaina adata – nezinu. Iespējams tev ir zināms - komentē.
      2. Teststrēmeles – kamēr atrodaties slimnīcā, tās Jums dos bezmaksas. Pēc tam tās Jums izrakstīs Jūsu ārsts - endokrinologs vai ģimenes ārsts noteiktā daudzumā, ko varēs saņemt aptiekās. Tās daļēji atmaksā valsts, atkarībā no izvēlētā glikometra, teststrēmeļu cenas svārstās.

Lai uzturētu cukuru asinīs normālā līmenī būs nepieciešams:
3. Insulīns / insulīna pildspalvas– slimnīca dod bezmaksas un pēc tam Jums izrakstīs Jūsu ārsts - endokrinologs vai ģimenes ārsts noteiktā daudzumā, ko varēs saņemt aptiekās. Valsts kompensē insulīnu PILNĀ APMĒRĀ! Noteikti ieteiktu informēt Jūsu tuvāko aptieku, ka Jums turpmāk būs nepieciešams insulīns, lai vienmēr būtu pieejams.
4. Adatas insulīna pildspalvām – tās slimnīcā Jums maina (bet ieteiktu pašiem tam sekot līdzi), bet valsts tās nekompensē un jāiegādājas būs pašiem. Aptuveni 100gab – 20.- Eur. (protams, atkarībā no firmas un veida, jo smalkāka un plānāka – jo dārgāka). Ieteicam mainīt ik pēc dūriena, bet optimālākais, pie kā arī mēs pieturamies, ir ik pēc 2-3 dūrieniem. Mums sanāk 2-3 adatas dienā = +/- 2 mēneši. No Itālijas, veicot koppasūtījumu ar citiem vecākiem, var arī iegādāties pašas mazākās adatas un lētak arī citas nekā Latvijā. Turpat var arī iegādāties lancetes, kas nepieciešams pirkstu dūrieniem.

No aptiekas vēl būs nepieciešams:
5. Glikogons - glikozes rezerves forma, kas būs nepieciešama ārkārtējās situācijās, kad glikozes līmenis būs par zemu un bērns būs bez samaņas. To izraksta Jūsu ārsts - endokrinologs vai ģimenes ārsts. Mēs palūdzām divus. 1- ko aiznest uz dārziņu, 2 – ko turēt mājās un līdzņemšanai. Valsts kompensē.
6. Vate – lai cik tas būtu mazvērtīgi – tagad tā būs Jūsu mājās vienmēr.
7. Teststrēmeles ketonu mērīšanai (urīnā vai asinīs) - ja nav organismā pietiekami daudz insulīna, var izdalīties ketoni. To arī jāpērk par saviem līdzekļiem, valsts nekompensē.
8. Glikozes tabletes jeb tautā dēvētais C vitamīns - cukura līmeņa ātrai paaustināšanai.


VISS augstāk minētais būs nepieciešams, lai spētu pilnvērtīgi sadzīvot ar jauno dzīvesveidu!
*Mazākiem bērniem ir nepieciešams insulīna pumpītis.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?