Kas ir pH līmenis?
Es nekad iepriekš neesmu pievērsusi
uzmanību šim apzīmējumam - pH. Kāpēc tas ir
svarīgs un kāda tam nozīme mijiedarbojoties ar diabētu. Lūk, ko esmu
noskaidrojusi.
Viena no mūsu gadsimta cilvēku slimību iemesliem ir skābju un sārmu
attiecību līdzsvara izmaiņas organismā. Mēs esam pārāk skābi. Pārtikā
lietotie produkti (kafija, majonēze, kečups, šokolāde, alkohols,
u.c.) veicina skāba pH līmeņa veidošanos organismā. Visbiežāk šādi
produkti sastāda 80% mūsu uztura. Sārmainas vides uzturēšana ir
organisma svarīgākā bioloģiskā funkcija.
Vesela cilvēka asins pH līmenis ir 7,35 – 7,45. Ja asins pH noslīdz līdz
7,2, cilvēks jau atrodas komā. Ja asins pH sasniedz 8,0, tad cilvēkam arī
iestājas koma. Tātad ķermenis nepārtraukti darbojas, lai ģenerētu vajadzīgo
līdzsvaroto pH 7,4.
No 0 līdz 7 šķīdums ir «skābs» un no 7 līdz 14 tas ir «sārmains». Ideālais ķermeņa pH līmenis ir ap 7.4, kas ir mazliet sārmains. |
Daži pētnieki ir atklājuši, ka skāba ķermeņa vide var novest pie locītavu
problēmām un kaulu vispārējās izturības pasliktināšanās, jo ķermenis, mēģinot
labot sava asins sastāva skābumu, atņem sārmainās minerālvielas kauliem, kas
padara tos trauslus. Kaut arī visi šie simptomi var rasties citu problēmu dēļ,
daudzos gadījumos tie var būt tieši saistīti ar skābuma/sārmainības līdzsvaru
ķermenī un asinsritē.
Viss, kas notiek zarnu traktā, skar imunitāti. Lietojot
uzturu, kurā nav organismam labvēlīgo baktēriju, bet ir tam kaitīgas vielas,
šis process tiek traucēts, un imūnsistēmai rodas papildu darbs. Liela
enerģijas daļa tiek tērēta liekā skābuma neitralizēšanai. Organisma
šķidrumi – asinis, limfa, starpšūnu šķidrums – kļūst skābi, tiek traucēta
vielmaiņa un tad attīstās dažādas slimības. Zarnu traktā aktivizējas
patoloģiskā flora, attīstās un progresē disbakterioze, uzņemtās barības vielas
uzsūcas nepilnīgi, neveidojas vitamīni, asinīs samazinās skābekļa daudzums, ar
to izskaidrojams hroniska noguruma sindroms gados jauniem cilvēkiem. It kā bez
iemesla, vieglāk ķeras visādas kaites.
Skāba vide organismā veicina arī parazītu, vīrusu
un nelabvēlīgo baktēriju vairošanos. Kad organismā atjaunojas
normāls skābju-sārmju līdzsvars, cilvēks sāk atveseļoties. Jūsu organisma
veselās šūnas lieliski jutīsies sārmainā vidē tādēļ, ka sārmainā vidē ir
skābeklis. Ja jums ir skāba vide organismā, tad jūsu organisms asimilē ļoti maz
skābekļa, bet – ja jums būs sārmaināka vide, asimilēsiet 10-20 reižu vairāk. Ja
organismam ir jāstrādā, lai skābi neitralizētu, tas tiek darīts paņemot kalciju
no kauliem un izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu
slodze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ
ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā
nepārsniegtu 40 % īpatsvaru.
Veselīga pH līmeņa ieviešana var veicināt ievērojamus veselības uzlabojumus
pat bez dārgu medikamentu, sarežģītu diētu vai kāda cita veida medicīniskas
iejaukšanās. Tas var uzlabot arī šūnu funkciju, samazināt saslimstību un
palīdzēt ar smago metālu detoksikāciju. Un atkal viss, kas mēs esam ir tas ko
mēs ēdam - pareizā līdzsvara ieviešanas noslēpums ir uzņemt pārtikā atbilstošus
ēdienus un dzērienus.
Ēdiens, ko ēdam tiek klasificēts kā vai nu «paskābinošs» vai «pasārminošs»,
atkarībā no tā, kā pēc sagremošanas tas ietekmes ķermeni. Dīvaini, bet daži
ēdieni, kurus uzskatām par skābiem, piemēram, āboli, apelsīni, citroni, zemenes
un ananāsi, patiesībā paaugstina asiņu sārmainību un var palīdzēt līdzsvarot
asimetrisku diētu. Lai arī šie pārtikas produktiem ir pat raksturīgi skāba
garša, pēc sagremošanas tie atbrīvo minerālvielas, kuras «uzsūc» liekos
ūdeņraža jonus, padarot tos par efektīviem pasārminošiem aģentiem.
Daudzi cilvēki savā uzturā izmanto baltos miltus un citus
graudaugu produktus, piemēram, makaronus, arī gaļu, piena produktus, olas,
kafiju un alkoholu. Kaut arī šie ēdieni un dzērieni nav viennozīmīgi «ļauni» no
diētas izpratnes viedokļa, jo daudzi no tiem ir ļoti noderīgi enerģijas
ražošanai un vispārējajai cilvēka ķermeņa funkcionēšanai, tos nevajadzētu
uzņemt pārmērīgos daudzumos un būtu jācenšas līdzsvarot tos ar «pasārminošiem»
ēdieniem.
Kuri ir vislabākie «pasārminošie» ēdieni?
Zaļie dārzeņi, kā, piemēram, brokoļi, gurķi, kāposti, zirņi, spināti,
pupiņas un kāposti – visi ir lieliski, kad nepieciešams ieviest līdzsvaru
ķermeņa pH līmenī. Citi dārzeņi, kā, piemēram, sīpoli, sēnes, kāposti un bietes
arī ir ļoti labi šī mērķa sasniegšanai. Augļu valstī daži no daudzajiem
«pasārminošajiem» pārstāvjiem ir vīnogas, ķirši, kokosrieksti, banāni, kazenes,
arbūzs un melones.
Ja jūs vēlaties sārmainu saldinātāju, izmantojiet stēviju nevis cukuru. No
riekstiem labākā izvēle ir mandeles un kastaņi.
Kā tas
saistīts ar diabētu?
Vistiešākā
nozīmē! Jo nekompensējot cukura diabētu var draudēt ketoacidozi, kas noved līdz
komai vai nāvei.
Organisma
šūnas ir ļoti jutīgas pret pH svārstībām. Pat nelielas pH izmaiņas samazina
hormonu, fermentu aktivitāti un bioķīmisko procesu ātrumu. Novirzes no normas
par 0,1 vienību draud ar šūnu bojājumiem, fermentu funkciju pavājināšanos, kas
var kļūt par iemeslu neatgriezeniskai patoloģijai; nopietnāku noviržu gadījumā
iestājas koma, bet pH zemāks par 6,8 vai augstāks par 7,8 nav savienojams ar
dzīvību.
Neliela
skābuma paaugstināšanās asinīs nekādi neizpaužas. Mērenas acidozes (acidosis;
lat. acidus – skābs) gadījumā ūdeņraža jonu koncentrāciju normalizē organisma
iekšējie kompensatoriskie mehānismi. Acidoze ir patoloģisks stāvoklis, kura
galvenā pazīme ir skāba asins reakcija. Tās ietekmē rodas elpošanas ritma,
apziņas traucējumi, pasliktinās smadzeņu un nieru asinsapgāde, samazinās diennaktī
izdalītā urīna daudzums. Ieilgušu vai smagu acidozi ārstē, ievadot sārmainu
šķīdumu preparātus
Alkalozes
pazīme – sārmainas asinis. Skābju-bāzu līdzsvara traucējums organismā ar
novirzi uz bāziskuma pusi ir ūdeņraža jonu koncentrācijas samazināšanās dēļ.
Veselam cilvēkam īslaicīga alkaloze var rasties pēc dziļas, ātras elpošanas,
piemēram, ātri piepūšot gumijas kameru. Pirmā pazīme ir viegls reibonis, kas
pāriet, ja uz brīdi aiztur elpu. Šādu ar elpošanu saistītu alkalozi sauc par
respiratorisko alkalozi. Tās cēlonis var būt arī augsta temperatūra,
saindēšanās, piemēram, ar salicilātiem. Alkaloze var būt arī metaboliska –
saistīta ar vielmaiņu. Tā var rasties, ja cilvēks uzņem daudz sārmu vai stipri
vemj un tādējādi zaudē daudz skābju.
Dažādos
mūsu ķermeņa orgānos pH ir atšķirīgs, viszemākais – kuņģī, jo tam ir jāspēj
pārstrādāt barību un iznīcināt organismam bīstamās baktērijas.
|
Ph
svārstības nav straujas un tas principā ir stabilas, taču ir pierādīts, ka pH
svārstības ietekmē:
- Psihoemocionāla pārslodze, slikta ekoloģija, sirds-asinsvadu saslimšana, neveselīgi ēšanas paradumi, urīna izvades orgānu slimības, kaulu trauslums, smēķēšana, pazemināta imunitāte.
- Lai organisms “nesaskābtu”, nav vēlams uzņemt cukuru saturošus produktus pēc gaļas maltītes, kas kuņģī tiek sagremota pēc 3–4 stundām. Cukurs fermentējas daudz ātrāk, notiek rūgšanas process un izdalās etiķskābe. Saldumus labāk baudīt starp ēdienreizēm stundu pēc maltītes.
Īsumā - asiņu pH izmainās, ja
notikusi smaga saindēšanās, kāda orgāna mazspēja, dekompensēts cukura diabēts,
onkoloģiska saslimšana terminālā stadijā un citi ļoti nopietni stāvokļi.
pH diēta nav ne brīnumlīdzeklis, ne panaceja. Pētīt tabulas un ēst saskaņā ar to, kurā ailītē atrodas produkts, būtu lieki, tikmēr ieteikumi bez pārspīlējumiem ir noderīgi un pozitīvi ietekmē veselību.
Manuprāt, tas kārtējo reizi pierāda
teoriju par to, ka cilvēkiem ar diabētu ir piemērotāki produkti ar zemu
ogļhidrātu saturu, citiem vārdiem, lowcarb. Ideālā variantā gaļu nevajadzētu
ēst trīs reizes dienā un pat ne katru dienu. Toties dārzeņus vēlams iekļaut
ēdienkartē pēc iespējas biežāk. Katru dienu apēdot vismaz 500–600 gramus
dārzeņu, mēs sevi nodrošinām ar minerālvielām, vitamīniem, antioksidantiem un
citiem vērtīgiem bioloģiski aktīviem savienojumiem. Neizmirstam, ka bez olbaltumvielām neiztikt, jo tās nepieciešamas šūnām un audiem. Pētījumi apliecina: dārzeņu
ēšana pasargā no sirds un asinsvadu slimībām un uzlabo nieru darbību. Un šīs ir tās lietas, kas ir svarīgi cilvēkiem ar diabētu.
Komentāri
Ierakstīt komentāru