OLBALTUMVIELAS JEB PROTEĪNS

 

OLBALTUMVIELAS JEB PROTEĪNS

Olbaltumvielas tiek veidotas no celtniecības blokiem, ko sauc par aminoskābēm. Gremošanas traktā esošie fermenti sadala olbaltumvielas aminoskābju komponentos. Pēc tam šīs aminoskābes var no jauna salikt ne tikai muskuļos, nervos un vitāli svarīgos orgānos, bet arī hormonos, enzīmos un neiroķīmiskajos līdzekļos. Tos var arī pārvērst glikozē, bet ļoti lēni un neefektīvi.

Uztura olbaltumvielas mēs iegūstam no vairākiem avotiem, visbagātākie produkti - olu baltumos, sierā un gaļā (ieskaitot zivis un vistiņas) - praktiski nav ogļhidrātu. Olbaltumvielas mazākā daudzumā ir pieejamas no dārzeņu avotiem, piemēram, pākšaugiem (pupiņām), sēklām un riekstiem, kas satur arī taukus un ogļhidrātus.

Olbaltumvielas un ogļhidrāti ir mūsu divi cukura uztura avoti asinīs. Olbaltumvielu pārtika, kas iegūta no dzīvnieku izcelsmes avotiem, satur tikai aptuveni 20 procentus olbaltumvielu pēc svara (apmēram 6 gramus uz unci), pārējā daļa ir tauki, ūdens un/vai nesagremojams "grīslis". Mūsu aknas (un mazākā mērā arī nieres un zarnas), ko glikagona hormons ietekmē, ļoti lēni var pārveidot pat 36% no 6 gramiem par unci glikozē - ja cukura līmenis asinīs pazeminās par zemu, ja serums insulīna līmenis ir nepietiekams vai ja ir apmierinātas citas ķermeņa aminoskābju vajadzības. Ne ogļhidrātus, ne taukus nevar pārveidot par olbaltumvielām.

Daudzos aspektos - pretstatā vairāku medicīnas iestāžu pieņemtajiem priekšstatiem par cilvēkiem ar diabētu un olbaltumvielām - olbaltumvielas kļūs par vissvarīgāko jūsu diētas daļu, ja jūs kontrolēsiet cukura līmeni asinīs, tāpat kā tas bija mūsu senčiem - medniekiem.

Ja jums ir ilgstoši diabēts un esat neapmierināts ar gadu gaitā saņemto aprūpi, jūs, iespējams, esat spiests domāt, ka olbaltumvielās ir vairāk indes nekā cukurā un ir nieru slimību cēlonis. Dr.Bernsteins domāja tāpat - pirms daudziem gadiem, viņam bija laboratoriski pierādījumi par progresējošu proteīnūriju, kas apzīmē potenciāli letālu nieru slimību, taču šajā gadījumā vispārpieņemtais viedoklis ir tikai mīts.

Cilvēki bez diabēta, kuri ēd daudz olbaltumvielu, nesaņem diabētisku nieru slimību. Cilvēki ar diabētu ar normālu cukura līmeni asinīs nesaņem diabētisku nieru slimību. Augsts uztura olbaltumvielu līmenis neizraisa nieru slimības liellopu audzēšanas štatos ASV, kur daudzi cilvēki praktiski katrā ēdienreizē ēd liellopu gaļu, nekā štatos, kur liellopu gaļa ir dārgāka un tiek patērēta daudz mazākā mērā. Līdzīgi nieru slimību sastopamība veģetāriešiem ir tāda pati kā nieru slimību sastopamība ne-veģetāriešiem. Tieši augstais cukura līmenis asinīs ir raksturīgs tikai diabētam un daudz mazākā mērā augstais insulīna līmenis, kas nepieciešams, lai segtu lielu ogļhidrātu patēriņu (izraisot hipertensiju), izraisa ar diabētu saistītās komplikācijas.

Komentāri

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?