Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Neatkarīgi no tā vai diabēts ir tikko ienācis ģimenē, vai tas jau tur ir kādu laiciņu dzīvojies, mūsu mainīgā pasaulē un strauji tehnoloģijas attīstības ērā diabēta uzraudzības palīgiekārtas nav zināmas visiem.


Viens no populārākajiem nepārtrauktas glikozes monitoringa sistēmām Latvijā ir FreeStyle Libre. Bet iekārtas ražotāji nesnauž un iekārtu modificē un uzlabo, lai ikdiena cilvēkam ar diabētu būtu ērtāka.

Šobrīd ir FreeStyle Libre 1, FreeStyle Libre 2 un drīzumā plānots laist klajā jauno FreeStyle Libre 3.

Protams, jo jaunāks - jo labāks, bet ņemot vērā, ka šobrīd oficiāli šī iekārta nav pieejama Latvijā, pat ne Baltijā, tad Latvijas iedzīvotājiem šo iekārtu iegādāties ir sarežģīti un iegādes, piegādes process ir atkarīgs no dažādiem apstākļiem. 

Ar, ko šīs iekārtas atšķiras un ko būtu jāņem vērā, lai izlemtu, kuras iekārtas paaudzi izvēlēties sev vai savam bērnam, lai nebūtu ikdienā jādur pirksti, lai noskaidrotu glikozes līmeni.

Pirmkārt, nedaudz par to, kas ir  FreeStyle Libre (turpmāk Libre) un kas nepieciešams, lai noskaidrotu glikozes līmeni:

Libres sensors
Freestyle Libre - sensors, neliela 50 centu apaļa iekārta, kas tiek piestiprināta pie rokas augšdelna. Tās darbības termiņš ir 14 dienas. To nepieciešams aktivizēt ar sensora lasītāja iekārtu vai telefona aplikāciju. 

Libres-1 lasītājs
FreeStyle Libre lasītājs - iekārta sensora nolasīšanai un rādījumu fiksēšanai. Kalpo arī kā glikometrs un keto vielu noteikšanu asinīs. Tam nepieciešams iegādāties glikozes un ketona teststrēmeles. Iekārtu var lādēt. Tas ir vienreizējs pirkums, ļoti izturīga iekārta. Valodas iestatījumiem atkarībā no iegādes vietas. Lasītājs neder Libre-1 un Libre-2 sensoriem, katram sensoram savs lasītājs. Tāpēc jau sākumā jāizvēlas kādu Libres paaudzi lietosiet.

LibreLink - oficiāla Freestyle Libre aplikācija sensora nolasīšanai ar mobilo telefonu, kuram ir funkcija NFC.

LibreLinkUp - aplikācija, kas ļauj saņemt datus no LibreLink (lieliski der vecāku telefonos).

LibreView - aplikācija datorā, kur iespējams iegūt visus datus no Libre sensora, kas saglabāti Libre lasītājā vai LibreLink aplikācijā, sagatavot atskaites un sagatavoties sarunai ar dakteri.

Uzzini:

Kā pasūtīt Libre2 no Vācijas 

Kā uzstādīt un aktivizēt Libre1 sensoru 

Kā apmainīt brāķētu sensoru

Kā lejuplādēt LibreLink aplikāciju Latvijā

Kā lejuplādēt datus no Libres un iegūt atskaites



Pēc tik detalizētā apraksta, mans personīgais viedoklis, ieteikums un secinājums:

Libre1 un Libre2 - ikvienam, kam ir diabēts nepieciešama šī iekārta, kas spēs uzlabot diabēta uzraudzību. Jo tieši tas periods, kas notiek ar glikozes līmeni starp glikozes pārbaudēm – parādīs Jums šī iekārta un tikai tā spēsiet atklāt savus klupakmeņus.

Bet kuru LIBRI izvēlēties sev vai bērnam?

Ja salīdzinām vienkārši, tad Libre-2 viennozīmīgi ir efektīvāka ierīce salīdzinot ar Libre1 dēļ signalizēšanas par augstajiem un zemajiem cukuriem un ja ir iespēja un finanses atļauj to iegādāties no Vācijas – tad viennozīmīgi ieteiktu izvēlēties Libre 2. Izmaksas mēnesī ap 135,- euro. Libre 2 liels pluss ir, ka vecāki var gulēt naktīs, ja cukuru svārstības nav – nav nepieciešams speciāli celties, lai pārbaudītu cukuru. Miegs ir ļoti svarīgs faktors emocionālai, fiziskai un garīgā veselībai!

Libre-2 būs efektīvāka mazākiem bērniem, kam nav telefona, un lasītājs būs tas, kas signalizēs bērnu dārza audzinātājai par izmaiņām cukurā, kā arī lieliski kalpos pirmajās skolas gaitās. Attiecīgi iesaku bērniem no 0-9 gadiem skatīties vairāk Libre-2 virzienā.

Taču tas nav tikai piemērots mazajiem bērniem – noteikti kalpos tiem bērniem, kam diabēts jau ir ilgstoši (vismaz 5 gadi) un varbūt Libre1 jau tiek lietota un iespējams Libre-2 “atgādinājums” spēs uzlabot diabēta kompensēšanu.

Tā pat lieliski kalpos tiem pieaugušajiem, kas vairs nejūt zemos – tas būs liels palīgs ikdienas steigā tomēr sajust iekārtas vibrāciju vai skaņu, kas atgādinās par cukura pārbaudēm.

Uzskatu, ka no 9 gadu vecuma bērnam noteikti jau ir telefons, ja nav bet doma iegādāties, tad noteikti skatieties, lai būtu NFC funkcija – lai telefons kalpotu jau kā sensora lasītājs un informācijas raidītājs uz vecāku telefoniem.

Tomēr, ja iepriekš Libre nav lietota, ar zemo cukuru jušanu viss ir kārtībā un pat diabēta pirmsākumos, gan bērniem (kad bērns jūtas patstāvīgs), gan pieaugušie to var ļoti efektīvi lietot.

Pirmkārt, Libre1 pluss, ka to var ātri sarūpēt un lietot izmantojot telefonu, attiecīgi lasītāju var arī neiegādāties. Turpretī Libre2 aplikācijas ne visiem izdodas ielādēt telefonos.

Otrkārt, visiem, kuriem finansiālais slogs ir liels diabēta kompensēšanai un nav problēmas ar ādas kairinājumiem, kas var rasties sensora ilgstošas nēsāšanas rezultātā, piemērota būs iespēja ”pagarināt” sensora Libre-1 mūžu līdz pat 28 dienām. Attiecīgi izmaksas var sastādīt tikai līdz 50,- eiro mēnesī.

Diabēts ģimenē ir kopš 2018. gada. No 2018. gada līdz 2020. gadam lietojām Libre-1, tagad lietojam Libre-2. Katrā gadījumā Librei JĀBŪT, neatkarīgi no produkta paaudzes!

Komentāri

  1. Labdien, ja nemaldos aplikācija telefonam nemainās izmantojot Libre1 vai Libre2. Jo no sākuma ielādēju app, tad pasūtīju pirmās Libre1 un tad uzzināju par Libre2 un pasūtīju, aplikācija palika tā pati.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nemainās, ja domājat Libre Link app. Kuru Jūs aplikāciju lietojat?

      Dzēst
    2. Tad nemainās. Jo problēma, ka Libre Link nav iespējams brīvi lejuplādēt google store, un Libre1 sensora gadījumā lieto, lai skanētu ar telefonu citas aplikācijas, kuras jau minēju tabulā un ja maina, tad parasti arī nepieciešams šo Libre Link ieinstalēt, lai varētu aktivizēt un skanēt Libre 2 sensoru jau.

      Dzēst
  2. Где в Латвии, Риге можно приобрести комплект Libre?

    AtbildētDzēst
  3. Kur Latvijā, Rigā var nopirkt Libre komplekts?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šobrīd nav tādas vietas, kur iespējams iegādāties, tikai no cilvēkiem, kas paši ikdienā dzīvo ar diabētu. Diabetes in Latvia Facebook grupā ir iespējams uzrunāt tos, kas var izpalīdzēt iegādāties. Diemžēl iekārtas var oficiāli iegādāties tikai no ārzemēm.

      Dzēst
  4. Sveiki, puiši, es tikai vēlos ieteikt labu aizdevuma uzņēmumu, kurā es saņēmu ātro aizdevumu USD 46 000,00 pa e-pastu, kur es meklēju aizdevumu, lai samaksātu savus rēķinus/parādus un turpinātu dzīvi, tad draugs man iedeva informāciju par šo uzņēmumu, ar kuru es sazinājos. izmantojot šo saziņas e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst
  5. Ar kādu programmu ir iespējams pagarināt libre1 darbības ilgumu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pagarināt var tikai Libre1, kas lēnām pazūd no tirgus. Bet vēl šur tur ir iespējams iegādāties, piemēram, no Francijas. Pagarināt var ar programmas eDropletNFC - šobrīd jāmeklē intternetā, kur var instalēt, jo Abbot (Libres ražotājs) tomēr seko līdzi tam, lai netiek izmantoti sensori ne-pēc ražotāja ieteikumiem, jo tas apdraud veselību. Un jāsaka, k tā arī ir. ka pagarinot sensoru mūžu var saskārties ar to, ka redzat labus cukurus, bet tā nebūt nav, vai otrādi zemu - jūs papildus uzņemsiet liekus ogļhidrātus, vai augstus - atkal risks pārdozēt insulīnu. Tāpēc ļoti rekomendēju pārdomāt šo risku.

      Dzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?