Cepumi - piparkūkas

Viena cukuriņa māmiņa man jautā, vai, topošo svētku dēļ, esmu domājusi par kādu pirparkūkas recepti, kas būtu piemērota cukuriņam. Diemžēl atbildēju, ka nē, jo šie būs mūsu pirmie Ziemassvētki, kad nākas piedomāt pie ēdiena izvēles. Taču tas man lika aizdomāties, ka šāda informācija noteikti noderēs ikvienam. Nedaudz paskatījos zemo ogļhidrātu receptēs un uzgāju vienu.
Sākumam tomēr ieteiktu izmēģināt pusi no norādītā daudzuma, lai saprastu vai garšo vai negaršo Jūsu cukuriņam, jo galvenais, lai garšo viņam. Un ja garšo viņam, tad mērķis sasniegt. Taču jāsaka, ka ikviens, kas nobaudīja šos brīnumcepumus - pirparkūkas atzīst, ka ļoti garšīgi!
Tad nu lūk, viena no iespējamām receptēm:
Sastāvdaļas:
- 340g mandeļu milti (34g OGH);
- 70g Sukrini cukurs (14g OGH);
- 50g kokosriekstu milti (9g OGH);
- 2 ēd.k.ingvera;
- 1 ēd.k. kanēlis;
- 2 tējk. cepamais pulveris;
- 1 tējk. psiliums (oriģinālreceptē ir norādīts ksantāna sveķi - man tas ir atklājums un manā virtuvē tas nebija atrodams, bet palasīju tā īpašības un to var droši aizvietot ar augstāk minēto psiliumu);
- 1/2 tējk.sāls;
- 1/2 tējk.samaltas krustnagliņas (es receptē diemžēl nepieliku);
- 2 lielas olas;
- 50g kokosrieksta eļļas;
- 2 ēd.k.Fiber Gold sīrups (2g OGH);
- 1 ēd.k. vaniļa ekstrakta
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas pievieno pēc kārtas un pēc tam visu kārtīgi samaisa. Masas konsistencei būtu jālīdzinās piparkūkas masai. Tā nav tik brūna, bet pēc sajūtām, jo vairāk mīcī, jo mīkstāka top. Attiecīgi no iegūtās masas sākumā paņem vienu bumbuli, izrullē un taisa formas. Iesaku veidot formas vidēji biezas -  gluži kā piparkūkas, tās atrī sadegs, ja būs par plānu, ja būs par biezu apdegs stūri, tāpēc veidojam parastās piparkūkas un liekam uz cepamās formas viena blakus otrai, jo tās neuzbriest un lielākas par esošām nekļūs.
Es liku uz 180C uz 5-7 minūtēm - pārbaudām, zeltaini brūnas vai brūnas.
Šoreiz piparkūkas nerotāju ar cukuriņu, jo vēlējos noskaidrot vai bērnam vispār garšos tā pat. Idēali izdevās "pārbaudīt" receptes rezultātu netikai manam bērnam, bet uzaicinot viņa draugus - visi bērni atzina cepum-piparkūkas par gardām. Secinājums - jā, šīs būs noteikti mūsu ziemassvētku galdā.
No kopējās masas sanāca aptuveni 500g piparkūku, ap 60 cepumiem. Kopējais ogh. daudzums 60g = 1piparkūka = 1g ogh. Man sanāca pilna bļoda. Pilnīgi pietiekami, nodomāju es, bet otrā dienā cepumi izbeidzās, jo tas ir lielisks našķis brīdī, kad vēlas kaut ko pagrauzt nevis ēst. Bet ēdām mēs visi - lielisks veids kā aizstāt cepumus ikdienā!

Par piparkūkas garšu - nedaudz, bet pavisam nedaudz kož mēlē ingvers un kaut kur tā attāli ir tā piparkūku garša, bet īstenība, kļūda bija mana, ka meklēju receptes ārzemju saitos, kur piparkūka nav nemaz mūsu piparkūka. Tāpēc tie kas cepj piparkūkas katru gadu, aizvietojiet miltus ar augstāk minētajiem miltiem, pievienojiet olas, psilium un sīrupu, lai masa turētos kopā un visas Jums zināmās sastāvdaļas ideālās piparkūkas garšas iegūšanai un DALATIES!
Man tas bija kārtējais veselīgās receptes eksperements, kas ir izdevies, jo nākotnē noteikti cepšu šāda veida cepumus-pirparkūkas. Lai izdodas Jums atklāt savējo piparkūku!


Komentāri

  1. Paldies..es domāju nopirkšu gatavās piparkūku garšvielas, lai garša ir autentiska un ļoti smuki izrotāt ar sēkliņām un riekstiem.
    Priecīgus svētkus!

    AtbildētDzēst
  2. Sveiki! Visu receptē minēto garšvielu buķeti var aizstāt ar piparkūku garšvielu maisījumu. Interesanti ir norādītie OGH daudzumi. Pati dzīvoju pēc "low carb" principiem un mandeļu miltos sagremojamie ogļhidrāti ir uz 100g tik kādi 7. Pārējās ir škiedrvielas, par ko vēl, cik saprotu, zinātnieki vēl strīdas - vai ceļ vai neceļ cukura līmeni asinīs. ASV skaita pie ogļhidrātiem arī šķiedrvielas - tāpēc sanāk it kā augsts cipars. Eiropā šķiedrvielas norāda atsevišķi (un ja pērk LV fasējumus, tur vispār brīnumi darās ar ogļhidrātiem, :) )
    Par Sukrin - nelietoju. Sastāvā lasīju, ka ir kaut kādi isomalt---saharīdi klāt. Internetā klejo dažādi viedokļi par šo. Pati lietoju tīru eritritolu, vai eritritola-stēvijas maisījumus. Truvia ir ļoti labs, bet ļoti dārgs pie mums. Esmu atradusi sekoeco.lv labu maisījumu - Steviols - eritritols sajaukts ar stēviju. 1g aizstāj 8g cukuru. Jau izmēģināju taisot zemesriekstu-biezpiena kūku un neticējās, ka tiešām nav cukurs klāt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Piemirsu piebilst, ka ksantāna sveķus reiz redzēju Stockman. Pati iepirku internetā un kad biju Londonā.

      Dzēst
    2. Liels paldies par komentāru. Jā ar tiem mandelu miltiem netieku gudra, vienā vietā tā - ar šķiedrvielām, otrā bez.. un tad nu sazin kā pareizi būtu. Kāds man jau mēģināja izskaidrot kā tad būtu pareizi rēķināt.. par sukrini, izvēlējos to, jo nav nekādas pēc garšas kā tas ir citiem cukura aizvietotājiem. Bet noteikti paskatīšos arī Jūsu ieteikto produktu :)

      Dzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?