Šokolādes našķis cukuriņam

Kā jau minēju iepriekš savos rakstos, šobrīd mūsu ģimenei aktuāls jautājums kā aizstāt produktus ar augstu ogļhidrātu daudzumu uz zemo – attiecīgi našķu pagatavošana pašiem spēkiem.
Šobrīd izmantoju internetā pieejamās receptes un pagatavoju šokolādes batoniņu.
Receptē ir aprakstīts, ka norādītais daudzums ir diviem batoniņiem, jāatzīst, ka tie batoniņi sanāk palieli un tas, ka receptē izmantoju īsto šokolādi, lika batoniņu masu sadalīt vairākās daļās.
Šo našķi biju paņēmusi līdzi uz vienu no cukuriņu satikšanās reizēm, kur varēju padalīties ar vecākiem ar šo recepti un paskatīties vai tiešām arī cukuriņiem garšos. Patīkami pārsteigta, ka gan bērniem garšo pašu gatavots, gan  diabētam draudzīgs šis našķis.

Mandeļu batoniņi – nesatur glutēnu, ar zemu ogļhidrātu saturu!

Tāds, lūk šokolādes našķis#handmade
Sastāvdaļas (2 batoniņiem):
  • 60 g (4 ēd.k.) sīrupa FiberSirup – 5g OGH; 
  • 90 g rupji maltu mandeļu – 4 g OGH;
  • 16 g (1.5 ēd.k.) mandeļu miltu – 0,5g OGH;
  • 13 g (1 ēd.k.) Sukrin cukurs – (13/5=2,6g OGH) 
  • šķipsniņa vaniļas pulvera (var aizvietot ar vaniļas ekstraktu)
  • 40 g šokolādes glazūrai- izmantoju īsto šokolādi tāpēc 14g OGH, bet ja izmantot receptē norādīto, tad būs ((0,4*0,8)+(18,8/5*0,4)=2g OGH) vai jebkuru stēvijas šokolādi, ko var iegādāties maximas veikalā.
  • Attiecīgi manu batoniņu ogh daudzums nebija īpaši zems - 26, jo diemžēl aizmirsu iegādāties šokolādi ar saldinātāju. Un sanāk uz 2 batoniņiem 2 maizes vienības. Tāpēc sadalīju to proporcionāli 11 daļās un sanāca nedaudz vairāk par 2 ogh uz gabaliņu. Attiecīgi var arī izmantot zemo cukuru gadījumā, aizvietojot glikozes vienu tableti.  Taču ja lietot “pareizo” šokolādi, tad sanāk ap 14 g ogh, tas nozīmē, ja sadalītu tādās pašās daļās kā es, tur būtu 1g ogh, ko mēs reāli neskaitām.
Pagatavošana:


Visu masu sadalīju 11 daļās. Tad iemērcu šokolādē un apbēru
ar dažadiem labumiem.
  1. Ielieciet FiberSirup mikroviļņu krāsnī, ieslēdziet lielāko jaudu, sildiet sīrupu 20 sekundes (var uzkarsēt katliņā uz plīts līdz parādās pirmie burbulīši).
  2. Sablenderējiet mandeles 10-20 sekundes blenderī.
  3. Sajauciet kopā sausās sastāvdaļas un pievienojiet sīrupu.
  4. Ir jāsanāk lipīgai mīklai.
  5. Ļaujiet mīklai atdzist 5-15 minūtes, bet pēc tam izveidojiet batoniņus.
  6. Ielieciet batoniņus ledusskapī uz 30 minūtēm, lai tie sacietē.
  7. Izkausējiet šokolādi.
  8. Pārlejiet batoniņus ar šokolādes glazūru.
  9. Uzglabājiet istabas temperatūrā.
Pirmajā reizē pieturējos pie receptes, bet pēcāk, kad saņem fantastisku smaidu no cukuriņa, saprotu, ka šī batoniņu var veidot un papildināt ar viskaut ko vēl – pa virsu sezam sēklas, kokosa skaidas, iekšā pildījumu mainīt pēc saviem uzskatiem. Un tas viss ir kā lieliska uzkoda – našķis, reizēs, kad gribās ko saldu, bet īsti iedurt nevar, jo ir starpposms starp ēdienreizēm.. un vienkārši padarīt kādu brīvdienas rītu cukuriņam nedaudz saldāku kā parasti.
Tā kā – mans rezumē – lieliski iederēsies jebkurā ballītē, līdzņemšanai utt. Protams, atceramies, ka visu ar mēru un ar saldinātajiem nevajag aizrauties.

Poliolu aprēķināšana

Saskāros, ka dažiem vēl īsti nav skaidrs kā tiek rēķināta saldinātāju ietekme uz cukura līmeni. Godīgi sakot arī man nav īsti 100% pārliecības kā. Atceros, ka apmācīja un stāstīja, ka norādīto poliolu daudzumu jādala ar 6, taču vēlāk šī informācija tika koriģēta un jādala ar 5. Ņemot vērā, ka man ir svarīgi noskaidrot kā tad īsti ir, tad parakos internetā un atradu šādus avotus:
  1. krievu valodā min, ka poliolu daudzumu jādala ar 2, lai noskaidrotu aptuveno uzņemto ogļhidrātu daudzumu;
  2. šajārakstā kārtīgi aprakstīts saldinātāju veidi, kā tie tiek iegūti un kā ietekmē cilvēka ķermeni. Attiecīgi ir vairāki polioli, kas savādāk iesūcas un ietekmē cukura līmeni, atkarīgs no veida un izcelsmes.
Katrs ir individuāls un cik man zināms, ja kādam saldinātājs neceļ cukura līmeni, tad kādam tomēr paceļ. Tāpēc viennozīmīgi izmēģināt vajag, lai izprastu, bet 100% jāpaļaujas tikai uz savām zināšanām un pieredzi. Es tomēr paliku pie informācijas, ko saņēmu no diabēta māsas un poliolu daudzumu sadalu ar 5.
Attiecīgi, balstoties uz šo recepti:
Norādīts, ka cukuru nepieciešams 13g. Produkta 100g sastāvā  ir 100g polioli. Tad 100/5=20g ogh ir 100g produkta. Tad 13g produkta būs 2,6g ogh (13/5 vai 0,13*20 vai 13*20/100).
Šokolāde 40g. Produktā ir Ogļhidrāti: 22.2 g - t.s. cukuri: 0.8 g; t.s. polioli: 18.8 g (eritritols*). Tā tad cukuri 40g būs 0,8*0,4=0,32g un poliolus 18,8/5*0,4=1,50 un skaitu kopā - 0,32+1,5=1,82 - nepilni 2g ogļhidrātu.
Nezinu kāds no manis skaidrotais, bet ceru ka ir nedaudz skaidrs. Protams, ja ir kādam padziļinātas zināšanas poliolu skaitīšana, lūdzu dalieties.

Komentāri

  1. http://www.safrans.lv/lv/ - lētākā vieta, kur iegādāties mandeļu miltus (ap 8,50 eur/kg) un riekstus. Bet turp jāzvana, lai pārleicinātos vai ir uz vietas. Ja nē - noteikti atradīsiet veikalā Gemoss.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?