Šokolādes našķis cukuriņam
Kā
jau minēju iepriekš savos rakstos, šobrīd mūsu ģimenei aktuāls jautājums kā aizstāt produktus ar augstu ogļhidrātu daudzumu uz zemo – attiecīgi našķu
pagatavošana pašiem spēkiem.
Šobrīd
izmantoju internetā pieejamās receptes un pagatavoju šokolādes batoniņu.
Receptē
ir aprakstīts, ka norādītais daudzums ir diviem batoniņiem, jāatzīst, ka tie
batoniņi sanāk palieli un tas, ka receptē izmantoju īsto šokolādi, lika
batoniņu masu sadalīt vairākās daļās.
Šo
našķi biju paņēmusi līdzi uz vienu no cukuriņu satikšanās reizēm, kur varēju
padalīties ar vecākiem ar šo recepti un paskatīties vai tiešām arī cukuriņiem garšos. Patīkami pārsteigta, ka gan bērniem garšo pašu gatavots, gan diabētam draudzīgs šis našķis.
Mandeļu batoniņi – nesatur glutēnu, ar zemu ogļhidrātu saturu!
Tāds, lūk šokolādes našķis#handmade |
Sastāvdaļas (2 batoniņiem):
- 60 g (4 ēd.k.) sīrupa FiberSirup – 5g OGH;
- 90 g rupji maltu mandeļu – 4 g OGH;
- 16 g (1.5 ēd.k.) mandeļu miltu – 0,5g OGH;
- 13 g (1 ēd.k.) Sukrin cukurs – (13/5=2,6g OGH)
- šķipsniņa vaniļas pulvera (var aizvietot ar vaniļas ekstraktu)
- 40 g šokolādes glazūrai- izmantoju īsto šokolādi tāpēc 14g OGH, bet ja izmantot receptē norādīto, tad būs ((0,4*0,8)+(18,8/5*0,4)=2g OGH) vai jebkuru stēvijas šokolādi, ko var iegādāties maximas veikalā.
- Attiecīgi manu batoniņu ogh daudzums nebija īpaši zems - 26, jo diemžēl aizmirsu iegādāties šokolādi ar saldinātāju. Un sanāk uz 2 batoniņiem 2 maizes vienības. Tāpēc sadalīju to proporcionāli 11 daļās un sanāca nedaudz vairāk par 2 ogh uz gabaliņu. Attiecīgi var arī izmantot zemo cukuru gadījumā, aizvietojot glikozes vienu tableti. Taču ja lietot “pareizo” šokolādi, tad sanāk ap 14 g ogh, tas nozīmē, ja sadalītu tādās pašās daļās kā es, tur būtu 1g ogh, ko mēs reāli neskaitām.
- Ielieciet
FiberSirup mikroviļņu krāsnī, ieslēdziet lielāko jaudu, sildiet sīrupu 20
sekundes (var uzkarsēt katliņā uz plīts līdz parādās pirmie burbulīši).
- Sablenderējiet
mandeles 10-20 sekundes blenderī.
- Sajauciet
kopā sausās sastāvdaļas un pievienojiet sīrupu.
- Ir
jāsanāk lipīgai mīklai.
- Ļaujiet
mīklai atdzist 5-15 minūtes, bet pēc tam izveidojiet batoniņus.
- Ielieciet
batoniņus ledusskapī uz 30 minūtēm, lai tie sacietē.
- Izkausējiet
šokolādi.
- Pārlejiet
batoniņus ar šokolādes glazūru.
- Uzglabājiet
istabas temperatūrā.
Pirmajā
reizē pieturējos pie receptes, bet pēcāk, kad saņem fantastisku smaidu no
cukuriņa, saprotu, ka šī batoniņu var veidot un papildināt ar viskaut ko vēl –
pa virsu sezam sēklas, kokosa skaidas, iekšā pildījumu mainīt pēc saviem
uzskatiem. Un tas viss ir kā lieliska uzkoda – našķis, reizēs, kad gribās ko
saldu, bet īsti iedurt nevar, jo ir starpposms starp ēdienreizēm.. un vienkārši
padarīt kādu brīvdienas rītu cukuriņam nedaudz saldāku kā parasti.
Tā
kā – mans rezumē – lieliski iederēsies jebkurā ballītē, līdzņemšanai utt.
Protams, atceramies, ka visu ar mēru un ar saldinātajiem nevajag aizrauties.
Poliolu aprēķināšana
Saskāros,
ka dažiem vēl īsti nav skaidrs kā tiek rēķināta saldinātāju ietekme uz cukura
līmeni. Godīgi sakot arī man nav īsti 100% pārliecības kā. Atceros, ka apmācīja
un stāstīja, ka norādīto poliolu daudzumu jādala ar 6, taču vēlāk šī
informācija tika koriģēta un jādala ar 5. Ņemot vērā, ka man ir svarīgi noskaidrot
kā tad īsti ir, tad parakos internetā un atradu šādus avotus:
- krievu valodā min, ka poliolu daudzumu jādala ar 2, lai noskaidrotu aptuveno uzņemto ogļhidrātu daudzumu;
- šajārakstā kārtīgi aprakstīts saldinātāju veidi, kā tie tiek iegūti un kā ietekmē cilvēka ķermeni. Attiecīgi ir vairāki polioli, kas savādāk iesūcas un ietekmē cukura līmeni, atkarīgs no veida un izcelsmes.
Katrs ir individuāls un cik man zināms, ja kādam saldinātājs neceļ cukura līmeni, tad kādam tomēr paceļ. Tāpēc viennozīmīgi izmēģināt vajag, lai izprastu, bet 100% jāpaļaujas tikai uz savām zināšanām un pieredzi. Es tomēr paliku pie informācijas, ko saņēmu no diabēta māsas un poliolu daudzumu sadalu ar 5.
Attiecīgi, balstoties uz šo recepti:
Norādīts, ka cukuru nepieciešams 13g. Produkta 100g sastāvā ir 100g polioli. Tad 100/5=20g ogh ir 100g produkta. Tad 13g produkta būs 2,6g ogh (13/5 vai 0,13*20 vai 13*20/100).
Šokolāde 40g. Produktā ir Ogļhidrāti: 22.2 g
- t.s. cukuri: 0.8 g; t.s. polioli: 18.8 g (eritritols*). Tā tad
cukuri 40g būs 0,8*0,4=0,32g un poliolus 18,8/5*0,4=1,50 un skaitu kopā -
0,32+1,5=1,82 - nepilni 2g ogļhidrātu.
Nezinu kāds no manis skaidrotais, bet ceru ka ir nedaudz skaidrs. Protams, ja ir kādam padziļinātas zināšanas poliolu skaitīšana, lūdzu dalieties.
http://www.safrans.lv/lv/ - lētākā vieta, kur iegādāties mandeļu miltus (ap 8,50 eur/kg) un riekstus. Bet turp jāzvana, lai pārleicinātos vai ir uz vietas. Ja nē - noteikti atradīsiet veikalā Gemoss.
AtbildētDzēst