Kā tieši cukura līmeņa asinīs stabilizēšana uzlabo veselību?

 KĀPĒC JĀPIEVĒRŠ UZMANĪBA GLIKOZES LĪMENIM ASINĪS?

Nu, kāpēc tam ir tik liela nozīme? Pat ja glikoze vienmēr ir jūsu asinīs, ievērojami augsts vai zems glikozes līmenis asinīs var izraisīt komplikācijas. Ja glikozes līmenis asinīs ir pārāk augsts, tas var izraisīt tādas komplikācijas kā sirds slimība, insults, nieru slimība un citas. Glikozes līmeņa stabilizēšana asinīs var būt spēcīgs līdzeklis, lai kontrolētu savu veselību.

Lai gan cukura līmeņa stabilizācija asinīs nav līdzeklis pret visu, glikozes līmenis asinīs ir saistīts ar katru no jūsu orgānu sistēmām un tādējādi kaut kādā veidā ietekmē visas jūsu veselības daļas.

No jūsu garīgās veselības līdz svaram, jūsu seksuālajai dzīvei līdz miegam — tur ir saikne ar glikozes līmeni asinīs, tāpēc jūsu līmeņa stabilizēšana ir tik spēcīgs līdzeklis.

  1. Insulīna rezistence

Mēs esam daudz runājuši par neregulētu glikozes līmeni, kas veicina insulīna rezistences attīstību, kas ir cieši saistīta ar aptaukošanos, augstu holesterīna līmeni, augstu triglicerīdu līmeni un tādu hronisku slimību attīstību kā prediabēts, 2. tipa diabēts (T2D) un sirds un asinsvadu slimības. Augsta glikozes līmeņa mainība liek jūsu ķermenim strādāt vairāk (ražot vairāk insulīna), lai saglabātu glikozes līmeni diapazonā, kas saasina insulīna rezistenci un kaitē jūsu veselībai. Tas ir vairāk glikozes un insulīna apburtais cikls. Insulīna rezistences maiņa ir ļoti svarīga, lai mainītu vai izvairītos no tādiem apstākļiem kā T2D, aptaukošanās, prediabēts un glikozes nepanesamība. Tas var arī palīdzēt mazināt tādus apstākļus kā hronisku nogurumu un iekaisuma traucējumus.

Lai gan insulīna rezistence ir sarežģīta un ietekmē daudzas ķermeņa sistēmas, jaunākie pētījumi liecina, ka trīs spēcīgākie mehānismi tās novēršanai ir vingrinājumi, diēta un glikozes līmeņa pazemināšana. Insulīna rezistences maiņas pamatā ir glikozes līmeņa stabilizēšana asinīs, kas sasniedzams pievēršot uztura, fiziskās aktivitātes, miega un stresa pārvaldībai, lai glikozes līmenis asinīs būtu atbilstošā diapazonā.

2. Palieliniet veselības ilgumu

Ar vielmaiņu saistīti stāvokļi, piemēram, aptaukošanās, rezistence pret insulīnu un slikta glikēmijas kontrole, visi liecina par galvenajām ar vecumu saistītām slimībām, tostarp vēzi, diabētu, sirds slimībām, insultu un augstu asinsspiedienu. Nesenie pētījumi ir arī saistījuši insulīna rezistenci ar smadzeņu veselību, kas ir ļoti svarīga ilgmūžībai un kognitīvās pasliktināšanās novēršanai. Pētījumi ar cukura diabēta pacientiem ir parādījuši smadzeņu struktūras un funkcijas izmaiņas, kas saistītas ar diabēta attīstību, kā arī izmaiņas neironos, kas saistītas ar enerģijas bilanci. Tas liecina, ka insulīna rezistence un tās progresēšana uz diabētu maina smadzeņu signālu pārraidi un izraisa vispārējās kognitīvās veselības pasliktināšanos, kas ir cieši saistīta ar veselības ilgumu. Ir pierādīts, ka insulīna rezistence un vidukļa apkārtmērs ir saistīti arī ar leikocītu telomēru (asins šūnu hromosomu) saīsināšanos, kas liecina par novecošanos. Tas liecina, ka insulīna rezistence un palielināts vidukļa apkārtmērs samazina ilgmūžību un veselības ilgumu. Tā kā glikozes regulēšanas traucējumi veicina insulīna rezistences attīstību, glikozes līmeņa uzturēšana asinīs veselīgā diapazonā var palīdzēt ilgāk saglabāt veselību.

3. Uzlabot hormonālo veselību

Ja glikozes līmenis asinīs ir zems, tas var krasi ietekmēt jūsu endokrīno sistēmu, kas ražo hormonus.

Padomājiet par hormoniem kā ķīmiskiem vēstnešiem organismā, kas noteiktām šūnām norāda, kā rīkoties. Kad hormoni tiek traucēti, sistēmas organismā sāk sabrukt.

Glikozes līmenis asinīs var ietekmēt visu, sākot no stresa hormoniem, insulīna rezistences, dzimumhormoniem, hormoniem, kas regulē apetīti, un hormoniem, kas saistīti ar orgānu darbību.

Pētījumi ir saistījuši insulīna rezistenci ar estrogēna ražošanas samazināšanos sievietēm, kas var palielināt noteiktu vēža veidu, piemēram, krūts vēža un olnīcu vēža, risku.

Augsts glikozes līmenis asinīs ir saistīts arī ar paaugstinātu kortizola līmeni, stresa hormonu, kas, laika gaitā paaugstināts, var veicināt iekaisumu, svara pieaugumu un ar to saistītās vielmaiņas slimības.

Uzturot glikozes līmeni asinīs stabilu, jūs varat atbalstīt savu hormonu un līdz ar to arī galveno ķermeņa sistēmu veselību.

4. Pārvaldiet svaru

Augsta glikozes līmeņa svārstība (augšā-lejā, hiperglikēmija - hipoglikemija) un paaugstināts glikozes līmenis tukšā dūšā ir saistīts ar insulīna rezistenci, kas var izraisīt nevēlamu svara pieaugumu un apgrūtināt svara zaudēšanu.

Nesenie pētījumi liecina, ka insulīna signālu pārraide un insulīna vadīto transporterproteīnu funkcija ir samazināta tiem, kam ir vairāk taukaudu, pat ja viņiem ir normāls glikozes līmenis asinīs.

Līdzīgi tiem, kuriem kādreiz bija aptaukošanās/liekais svars un kuri zaudēja svaru, bija paaugstināts jutības pret insulīnu līmenis, kas liecina, ka svara zudums palīdzēja samazināt insulīna rezistenci.

Lai stabilizētu un uzturētu glikozes līmeni asinīs, ir jāizdara veselīgāka izvēle attiecībā uz diētu, vingrojumu režīmu, miega grafiku un stresa vadības metodēm (domāšanas veids).

Ja koncentrējaties uz glikozes līmeņa kontroli asinīs, jūsu bioloģiskie dati no glikozes līmeņa asinīs novirza jūs uz veselīgāku pārtiku.

Veselīgāka uztura izvēle un savlaicīgi plānoti vingrinājumi var palīdzēt jums mainīt insulīna rezistenci un ilgtspējīgi zaudēt svaru bez pārmērīgiem ierobežojumiem un pārēšanās cikla, kas bieži liek cilvēkiem atgūt svaru, neskatoties uz viņu smagajām pūlēm.

🔵4 ĪSTERMIŅA IEGUVUMI, STABILIZĒJOT GLIKOZES LĪKNI
Stabīla glikoze ir galvenais, lai sasniegtu ilgtermiņa veselību un izvairītos no hronisku veselības stāvokļu rašanās. Bet kā ar īstermiņu? Ko jūs varat sagaidīt pirmajās nedēļās un mēnešos, lai labāk pārvaldītu glikozes līmeni asinīs?

☝1. Stabila enerģija, palielināts fokuss
Paaugstināts glikozes līmenis asinīs — augsts glikozes līmenis tukšā dūšā vai maltītes ar augstu rafinētu ogļhidrātu saturu dēļ — var izraisīt gausu, nogurušu sajūtu vai izraisīt miglainu smadzeņu darbību. Ja jūsu glikozes līmenis asinīs ir labi pārvaldīts un palielinās jutība pret insulīnu, jūs gūstat labumu no ilgstošas enerģijas un pēcpusdienas lejupslīdes.

👉2. Uzlabots garastāvoklis
Pētījumi ir saistījuši augstu glikēmijas svārstību, īpaši glikozes lēcienus un kritumus, ar aizkaitināmības, trauksmes un stresa sajūtu. Vairākos pētījumos ar cukura diabēta pacientiem zems glikozes līmenis asinīs ir saistīts ar nervozitātes sajūtu un augsts glikozes līmenis asinīs ar neapmierinātību un uzbudinājumu.

Glikozes līmeņa uzturēšana diapazonā un izvairīšanās no ārkārtējām svārstībām var palīdzēt pārvaldīt garastāvokļa svārstības un uzturēt jūs modrāku un optimistiskāku, nevis cīnīties ar negatīvām sajūtām un neprātīgumu.

❗3. Mazāks izsalkums
Kad jūs ēdat pārtiku ar augstu ogļhidrātu saturu, glikozes līmenis asinīs palielinās, kas izraisa insulīna pārprodukciju, lai kompensētu glikozes lēcienu. Tiklīdz insulīna pārprodukcija panāk glikozes pīķi, glikoze sarūk, liekot jums just vēlmi ēst pēc kaut kā salda, lai paaugstinātu glikozes līmeni līdz normālam līmenim, un cikls turpinās.
(katru reizi ķermenis domā, ka mirst tapēc meklē "ātrāko" veidu kā uzlādēties un stiepjas pēc vienkāršajiem ogļhidrātiem - cukuriem)

4. Labāka āda Glikozes līmeņa paaugstināšanās izraisa insulīna līmeņa paaugstināšanos, kas var palielināt dzimumhormonu, ko sauc par androgēniem, ražošanu, kas ir saistīti ar ādas veselību. Ja insulīna līmenis ir augsts, androgēni palielina sebuma un keratinocītu veidošanos, kas var atstāt ādu biezu un taukainu un izraisīt nevēlamus izsitumus. Pētījumi liecina, ka zema glikēmiskā diēta var samazināt pinnes problēmas.

Jūsu glikozes līmenis asinīs ir saistīts ar jūsu veselību kopumā. Līmeņa stabilizēšana var pozitīvi ietekmēt visu, sākot no garastāvokļa un miega kvalitātes līdz seksuālajai dzīvei, fokusam un citiem. No otras puses, ļaujot jūsu līmenim ilgstoši mainīties, var rasties vielmaiņas veselības problēmas, piemēram, insulīna rezistence, aptaukošanās un 2. tipa diabēts.

Ko jūs varat darīt, lai stabilizētu savu līmeni?
  • Atrodiet vingrinājumu rutīnu, pie kuras varat pieturēties, vēlams aerobikas un pretestības vingrinājumu kombināciju.
  • Ēdiet un dzeriet labi: neēdiet pārāk daudz rafinētu ogļhidrātu vai cukuru, piepildiet savā šķīvī ar dažādu krāsu dārzeņiem un eksperimentējiet ar ēdienu secību un laiku, lai noskaidrotu, kas jums ir vislabākais.
  • Pārmērīgs kortizols un stress var kaitēt jūsu vielmaiņas veselībai, tāpēc praktizējiet dziļas elpošanas/stresa pārvaldības metodes.
  • Pieturieties pie konsekventa miega grafika.
  • Izmantojiet CGM, lai uzraudzītu glikozes līmeni un izmantotu personalizētus datus, lai izdarītu labākas un apzinātākas dzīvesveida izvēles.
  • pierakstīties uz Diabēts ģimenē konsultāciju







Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?