Diabēts un zobi



Cilvēkam ar cukura diabētu ir paaugstināts risks saslimt ar mutes dobuma slimībām. Visbiežāk diabēts veicina zobu bojāšanos un periodonta slimības - infekciju smaganās un kaulaudos, kuros zobi nostiprināti. Kā jebkura infekcija, arī smaganu saslimšanas var pasliktināt diabēta kontroli. Nekad nav par vēlu rūpēties, lai zobi būtu veseli! Lai zobi būtu veseli, svarīgākā mutes kopšanas daļa ir regulāra to tīrīšana un diegošana. Tas novērš skābju “uzbrukumu” zobiem un pasargā zobus no aplikuma veidošanās. Dari to vismaz divas reizes dienā vai konsultējies ar savu zobārstu par zobu tīrīšanas biežumu.

Saskāros ar to, ka nakts zemie cukuri noved pie glikozes lietošanas pēc zobu mazgāšanas. Sulas - lielākais ļaunums mūsu mazo zobiņiem.. vēl būdama māmmiņa bērnam bez cukura diabēta ik pa laikam ļāvām bērnam padzerties sulu pēc zobu mazgāšanas - sekas nav iepriecinošanas, daudzi no zobiņiem laboti tikai šī iemesla dēļ, tobrīd mēs nezinājām, neaptvēram sulas iedarbību.

Tagad bērnam ir diabēts un mēs zinām, ka sula satur DAUDZ cukura un ko nozīmē sulas dzeršana - tā ir nepieciešamība, ja ir zems cukurs, bet kā aizsargāt zobus?
Salmiņu lietošana.. ha, vai mēs zinām, cik no sulas nonāk saskarsmē ar zobiem - NĒ, nezinām, pieļaujām, ka bērns norij.. bet kā ir patiesībā?
Kas notiek mūsu mutē, ēdot saldumus?
Katrreiz, kad lietojam saldu uzturu un saldus dzērienus, aplikumā esošās baktērijas no cukura ražo skābi, kas uzbrūk zobiem. Zobiem, protams, ir dabīgā aizsardzība - mutē esošie siekalu dziedzeri ražo siekalas, kas neitralizē skābi. Siekalas arī palīdz novērst agrīno zobu bojāšanos. Tās palīdz uzkrāt minerālvielas - kalciju, fosforu un fluoru, kas stiprina un aizsargā zobus.
Problēmas rodas tad, kad skābes līmenis siekalās paaugstinās. Noteikts cukura daudzums uzturā un dzērienā notur nemainīgu skābju līmeni siekalās un ķermeņa dabīgās aizsardzības mehānisma iedarbība samazinās.
Tāpēc zobārsti iesaka sekot līdzi uzturam un regulāri tīrīt zobus ar fluoru saturošu zobu pastu, zobu diegu, -  vēlams pēc katras ēdienreizes! Ja tas nav iespējams konkrētajā situācijā, iedzeriet ūdeni pēc "našķošanās" vai izskalojiet muti ar ūdeni, lietojiet košļājamo gumiju ar ksilitolu bez cukura!
Zobārstniecības slimību profilaksei būtiska nozīme ir sabalansētam uzturam, kas satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas. Barības sakošļāšana nodrošina slodzi, kas nepieciešama, lai žokļu sistēma normāli funkcionētu.
Cieta barība palīdz attīrīt zobu virsmu no mīkstās barības aplikuma, tāpēc ne velti zobu veselībai iesaka grauzt burkānu! Būtiskākais trūkums mūsdienu cilvēku uzturā ir ogļhidrātu pastiprināta lietošana (cukurs, konfektes, konditorejas izstrādājumi). Uztura produkti, kas satur ogļhidrātus, mazina kalcija saturu siekalās, pazemina siekalu spēju neitralizēt skābes, kā arī kalpo par barošanās vietu mikroorganismiem, kas izsauc kariesu.
Piena zobi nomainīsies, bet arī tas, kādi piena zobiņi ir bijuši ietekmē kaula zobus. Es neesmu zobārsts, bet tas ir tas, ar ko mēs saskārāmies un vēlos brīdināt citos.
Attiecīgi neatkarīgi no tā vai Jūsu bērniņam vēl ir piena zobi vai jau kaula, ir jārūpējas un jāsargā no ļaunajiem zobgraužiem.
Esmu noskaidrojusi, ka manam dēlam, kam diabēts, ir piemērota zobupasta ar ksilītu. Kāpēc?
 Pētījumi ir apstiprinājuši, ka ksilīts ir būtisks aizsardzībā pret zobu kariesu.
  1. Ksilīts ir dabisks saldinātājs. Ksilītu dabīgā veidā var atrast dabā. To var sastapt arī pārtikas produktos, piemēram, ogās, augļos, dārzeņos un sēnēs. Tas ir iesaistīts cilvēka organisma vielumaiņas procesos. Somu vārds, koivusokeri , jeb " bērzu cukurs " radies sakarā ar to, ka sākotnēji ksilīts rūpnieciski tika ražots no bērziem.
  2. Ksilīts un zobi. Streptoku baktērijas ir  galvenais zobu kariesa iemesls . Str. Mutans ir plaši izplatīta baktērija, kas dzīvo uz zobu aplikuma, kas nepārtraukti uzkrājas uz zobiem. Katru reizi ēšanas laikā, baktērijas saņem enerģiju ar pārtikas produktiem, kas ļauj veikt to vielmaiņas procesus, lai ražotu skābi. Rezultātā izveidojās tā sauktais "sābes efekts". Kad baktērijas savairojās lielos daudzumos un pH nokrīt zem 5,5, kalcija un fosfātu sāļu emaljas virsmas sāk sadalīties. Attiecīgi sāk lēnām veidoties caurumi. Bet ar laiku arvien ātrāk un ātrāk. Tas noved pie kariesa veidošanās.
  3. Ksilīts nomāc skābes iedarbību. Ja jūs izmantojat ksilītu, skābes iedarbība nenotiek, tā tiek apspiesta jau pašā sākumā, pretējā gadījumā skābes iedarbība ir ilgāka par pusstundu. Turklāt ksilīta saldā garša stimulē siekalu izdalīšanos. Siekalas dabīgā veidā aizsargā muti un zobus . Ksilīts arī atvieglo mutes sausumu.

Aprunājieties ar savu zobārstu un lai veicas cīņā ar zobgraužiem!!!



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?