Pirms un pēc...
"PIRMS" |
Meklējos papildus informāciju par
jauno dzīvesveidu un runājot ar citiem cukuriņu vecākiem, saprotu, ka mūsu
dzīve ir mainījusies tikai tik daudz cik paši nespējam to ietekmēt – attiecīgi,
cukura pārbaudes un insulīna duršana, ēdienu skaitīšana utt. Bet pārējais ir
palicis, par 80% tāds kā līdz šim. Es saprotu, ka cukuriņš mūs ir ietekmējis
ļoti – esam vairāk emocionālāki, vairāk sabijušies un ir pieaudzis saraksts ar
jautājumiem. Bet iespējams mēs darām par maz?
Laikam ikvienai mammai rodas tāds
jautājums, kas šķistu pavisam normāli, bet vai tiešām tā nostāja ar kādu
atgriezāmies no slimnīcas mājās, ka mēģināsim neko sava dēla dzīvē nemainīt,
lai viņš nejustos “savādāks” ir pareiza? Tagad viss kā matemātikas formula –
ēdam cik gribam (ne gluži, tomēr ogļhidrātu daudzums tiek skaitīts) un ko
gribam – duram un turpinām dzīvot, bet vai tā ir pareizi? Jā, dēls ir vēl bērns
un šogad tikai uzsāks mācību gaitas skolā, attiecīgi, negribās “laupīt” saldumu
viņa, nu jau, rūgtajā dzīvē. Tāpēc šobrīd ļaujam ēst, kas garšo – protams,
biežvien ir vārdi - ”ja tu to vēlies, tad jāizmēra, jāiedur un jāpagaida”, vai
– “nevar, jo nebija ierēķināts, tad vēlāk”, vai “nevar,” utt.
"PĒC" |
Noskatoties video, kur vizualizē bērna
vienas dienas laikā notiesāto produktu daudzumu pārvēršanos cukurā, es
aizdomājos..
Aizdomājos vai dēlam nebūtu jāmaina produkti. Jo tas cukura daudzums, ko turpinām ēst ir iespaidīgs. Tad atskārtu, ka ledusskapī un plauktos ir tas, ko visa ģimene ēd, attiecīgi jāsāk mainīt savus paradumus, lai tos varētu ieviest bērnam. Bet vai mēs esam gatavi atteikties no saviem “dzīves kārumiem” un pat vienkārši no produktiem, kas šķiet veselīgi un draudzīgi mums, bet mūsu dēlam ne vienmēr. Kaut vai banāns – liekas auglis, ko lietojām ne pārāk bieži, bet augļu traukā, tas vienmēr ir bijis, jo ģimenē aug mazāks dēls, kur banāns ir ērts uzkodas līdzeklis. Taču tagad – mēs tos iegādājamies retāk, tādā veidā mazākajam nelaupot iespēju ēst šos augļus, bet vecāko nekārdināt par daudz, un izmantot zemo cukuru reizēs. No šī augļa nebūtu grūti atteikties, bet kā ir ar citiem augļiem un saldumiem, kuru sastāvā ir tiešais cukurs? āboli, bumbieri, persiki, aprikozes utt.. cepumi, sulas, biezpiena sieriņi, saldējums, tortes, konfektes…utt. Liekas var uzskaitīt un uzskaitīt. Par laimi “pirms” dēls nav bijis kārumnieks, bet “pēc,” kad ir “aizliegts,” kāre ir pieaugusi.
Aizdomājos vai dēlam nebūtu jāmaina produkti. Jo tas cukura daudzums, ko turpinām ēst ir iespaidīgs. Tad atskārtu, ka ledusskapī un plauktos ir tas, ko visa ģimene ēd, attiecīgi jāsāk mainīt savus paradumus, lai tos varētu ieviest bērnam. Bet vai mēs esam gatavi atteikties no saviem “dzīves kārumiem” un pat vienkārši no produktiem, kas šķiet veselīgi un draudzīgi mums, bet mūsu dēlam ne vienmēr. Kaut vai banāns – liekas auglis, ko lietojām ne pārāk bieži, bet augļu traukā, tas vienmēr ir bijis, jo ģimenē aug mazāks dēls, kur banāns ir ērts uzkodas līdzeklis. Taču tagad – mēs tos iegādājamies retāk, tādā veidā mazākajam nelaupot iespēju ēst šos augļus, bet vecāko nekārdināt par daudz, un izmantot zemo cukuru reizēs. No šī augļa nebūtu grūti atteikties, bet kā ir ar citiem augļiem un saldumiem, kuru sastāvā ir tiešais cukurs? āboli, bumbieri, persiki, aprikozes utt.. cepumi, sulas, biezpiena sieriņi, saldējums, tortes, konfektes…utt. Liekas var uzskaitīt un uzskaitīt. Par laimi “pirms” dēls nav bijis kārumnieks, bet “pēc,” kad ir “aizliegts,” kāre ir pieaugusi.
Saprotu, ka nevar izslēgt un laupīt
pārējiem to, ko nebūtu ieteicams cukuriņam un, ņemot vērā, ka šobrīd ir
pārliecība, ka tik daudz jau tos saldumus neēdam, taču “pēc” esam palikuši
gudrāki un zinām, ka cukurs nav tikai saldumos, bet miltos un griķos arī. Te ir
tā dilemma. Ko darīt vairāk un vai vajag?
Atradu zemo ogļhidrātu diētu. Domas
dalās, bet sev secinājumus esmu izdarījusi – pieaudzis cilvēks pats var strādāt
ar saviem paradumiem un ieradumiem, un viss ir atkarīgs no cilvēka, bet bērns ir
atkarīgs no vecāka lēmumiem. Nekad netiks
atcelts dabas likums – ko sēsi, to pļausi. Labu ražu iegūsim, ja labu sēklu
sēsim labā augsnē. Ja sēkla būs bojāta, pat labi koptā augsnē neizaugs
veselīga un laba raža.
Filozofējot domāju – vai mana sēkla, būdama nedaudz bojāta, izaugs par veselīgu un labu ražu, dzīvojot tā kā dzīvojam? Diezgan skarbi – bojāta. Būtībā esmu optimiste ar reālu dzīves skatījumu, rakstu un saprotu, ja sirds liek mainīt augsni – tad nekļūdās un jāpiedomā pie produktu izvēles un “knifiem” ar ko dalās citi jaunajā dzīvesveidā. Bet kā to darīt, rādīs laiks.
Pārskatot telefonā bilžu galeriju, kur ir bildes “pirms” un “pēc,” saprotu, ka ceļš kļuva par upi, kas sākas ar pilienu, tad kā šaura tērcīte, mierīgi uz priekšu ritot, tā kļūst ūdeņiem bagātāka, bet vienmēr turas savos krastos. Un ir jāveic tāls ceļš, lai cienīgi, bez nožēlas un sāpēm saplūstu ar milzīgo jūru. Ceļā tai pievienojās un pievienosies daudzas straumes un citas upes, tā kļūs platākā un platāka, tā lai pieejama ikvienam. Priekšā upei klintis, kalni, biezi meži un varbūt pat tuksneši un neskaitāmi šķēršļi, kurus pārvarot, pēcāk nesavtīgi varēs ieplūst kopīgajā okeānā…
Katrs atrod un izvēlas
savu ceļu, kurā gan “pirms”, gan “pēc” iespējams baudīt un būt laimīgiem. Tas
viss atkarīgs no mums pašiem. Galvenais, ka esmu sapratuši, ka neskatoties uz
sāpēm, mēs daudz esam ieguvuši “pēc”, sākot ar zināšanām, dzīves uztveri,
draugiem un labsirdību no tiem, kam arī sāp. Tiem, kuri nav tā dēļ palikuši
cieti kā akmens un tumši kā mākoņi, tie, kuri dod spēku kļūt par kaut ko
labāku.
Un neskatoties uz
nelielu sēklas bojājumu, rūpīga nezāļu ravēšana un kaitēkļu apkarošana,
ļaus manam stādiņam izaugt stipram un nesīs vērtīgus augļus.
Komentāri
Ierakstīt komentāru