Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Nesen ieviesta un jau popularitāti ieguvusi ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs ir Freestyle Libre System, kuras lietotājam pie ādas pielīmēts tikai plāksterītis 50 centu monētas lielumā, un glikozes līmenis asinīs ir vērojams uz ekrāna aparātam, kas vienlaikus pilda arī glikometra funkcijas. 
Kad pienāk brīdis uzstādīt jaunu sensoru,
bet vecais vēl darbojas
Nu, jau esam 4 mēnešus jaunajā dzīves veidā un lietojam kopš otrās cukuriņa nedēļas Libri. Viennozīmīgi varu teikt - šī ierīce ir liels palīgs vecākiem un bērnam ikdienā. 
Noteikti jāmin, ka:

1. Paveras plašākas iespējas kontrolēt veiksmīgāk cukura līmeni;
2. Atvieglo bērna uzraudzību citiem cilvēkiem (audzinātājām, skolotājām, draugiem, radiem);
3. Brīdina par cukura krišanos un kāpšanos, kas ļauj reaģēt laikus un stabilizēt līmeni;
4. Viegli uzliekams;
5. Var pilnībā atpūtināt pirkstus - nav nepieciešams durt, lai uzzinātu glikozes līmeni asinīs.

Kā lielāko mīnusu varu minēt:
1. Ik pēc 14 dienām jāmaina;
2. Nav pieejams iegādāties Baltijas valstīs;
3. Maksa samērā augsta, valsts nekompensē;
4. Var iekaist sensora ievadvieta, kas samazina sensora mūžu; citiem  ar jūtīgāku ādu var rasties alerģiska reakcija simptomi;
5. Var aizķert un noplēst sensoru, kā dēļ atkārtoti ievadīt to nav iespējams - jāliek jauns.
Libres komplekts ar sensoru

Uzsākot lietot Libri, mēs uzreiz sapratām, ka tas ir ļoti labs izgudrojums. Centāmies uzstādīt un lietot saudzīgi. Tagad vasaras mēnešiem iestājoties, esam izjutuši vēl lielāku atdevi no iekārtas un arī saskārāmies ar neparedzētām sekām. Sākšu ar to, ka viennozīmīgi ikkatrai ģimenei vasara ir izbraukumu laiks pie dabas, peldēšanās, sporta spēles un citas aktivitātes ar bērniem. Ar bērnu, kas slimo ar diabētu ir papildus soma, kas jāņem līdzi, lai būtu gatavs jebkurā brīdī sniegt bērnam palīdzību. Tad nu tā - Libre aizstāj glikometru un taj pašā laikā spēj sniegt glikometra funkciju - attiecīgi atsevišķi vēl kāda iekārta nav nepieciešama līdzi ņemšanai. Fiziskas aktivitātes lielākoties pazemina cukura līmeni, taču ar paaugstinātu cukuru - kāpj, jo organismā pietrūkst insulīna. Libre spēj brīdināt jau pie cukura 6mmol, ka tendence glikozes līmenim ir kristies, attiecīgi var laicīgi iedot kādu našķi un mierīgu sirdi ļaut bērnam baudīt vasaras priekus. Un pie 10mmol var jau paziņot, ka līmenis augs, kas ļauj atkal rīkoties laicīgi. 
9. jūnija līkne - ikkatras vecāka sapnis!
Sensora burvība ir tajā, ka var uzzināt cukura līmeni netraucējot vai neatraujot bērnu no nodarbes. Taču pie labām lietām ātri pierodam - nevajag aizmirst, ka pārmērīga sensora skanēšana tomēr var traucēt bērnam un nodarbes vadītājam (treniņi, pulciņi, nometnes utt.).
Jāatzīstās, ka tikai nesen atklājām vēl vienu Libres burvību - pilnīgu pirkstu atpūtināšanu no duršanas, kas nepieciešams, lai noskaidrotu glikozes līmeni asinīs. Mēs Libri uztvērām kā palīgiekārtu ikdienā, kas palīdz intigrēt sabiedrību mūsu jaunajā dzīves veidā. Lielisks palīgs audzinātājām dārziņā un apmeklējot treniņu vai ciemojoties pie draugiem, ejot pa ielu nav jādur pirkstā, lai padarītu savu sirdi mierīgāku. Mēs pirkstā dūrām uz tukšu dūšu, pirms katras ēdienreizes un pirms miega, pārējā dienas daļā izmantojām tikai Libri. Taču sastopoties ar citām mammām, kas Libri lieto ilgāk par mums, atklājām, ka var taču nedurt vispār - ja uzticies, tad uzticies līdz galam. Kāpēc mēs tā nedarījām - nezinu, laikam iekšēji nevēlos būt atkarīga no iekārtas un radināt bērnu pie ekstras, gadījumā, ja tā kādu dienu nebūtu pieejama. Citas mammas pieredze, man likās ļoti pievilcīga - var atpūtināt 2 nedēļas pirkstus un tad atkal noņemt Libri un durt pirkstos. Pagaidām neesam izmēģinājuši, bet kamēr neapmeklējam izglītības iestādi un dēls ir kopā ar mani - es domāju, ka tas ir iespējams. Bet šobrīd esam pārgājuši uz 100% Libres lietošanu bez pirkstu duršanas. Duram gadījumos, ja ir kaut kādas aizdomas par jocīgu Libres uzvedību.
22.jūnija līkne, ikkatra vecāka murgs
Un ar vienu no tādām saskārāmies pavisam nesen - Libres sensora ievadvietā iekļuva netīrums, kas izraisīja strutošanu. Ņemot vērā, ka mēs vienmēr sensoram pavirsu uzlīmējam lielāku plāksteri, tādā veidā mazinot aizķeršanas un izraušanas risku, virspusēji nevarēja redzēt nekādas apsārtuma pazīmes. Sensors bija nokalpojis 7 dienas un mums likās, ka viņš vienkārši ir sabojājies, jo rādīja zemus cukurus, kaut gan reāli bērns tā nejutās un mērot asinīs rādījumi krasi atšķīrās. Noņēmām plāksteri, apskatot vizuāli neko nekonstatējām. Gribējām sazināties ar Libres pārstāviem ārzemēs, lai apmainītu bojāto sensoru. Taču, ņemot vērā mūsu naivumu un domu, ka iekārtā rodas kādas kļūmes no tā, ka pāris dienas esam bijuši smiltīs un ūdenī, tad ar cerību par to, ka sensors var "atdzīvoties" uzreiz nenoņēmām to nost. Visu nākamo dienu sensors turpināja rādīt nepareizus rādījumus, tāpēc vakarā to noņēmām un kāds bija mūsu pārsteigums, ka no mazā ievadcaurumiņa iznāca paliels strutu kamols...
Tad nu lūk - uzticies, bet pārbaudi! Es domāju, ka noteikti netīrums iekļuva jau uzstādot sensoru - tāpēc esat piesardzīgi un uzmanīgi! Neskatoties uz to, ka vienmēr lietojam abas spirta salvetītes, kas nāk komplektā ar sensoru, iedzīvojāmies tādā lietā. Bērns nesūdzējās par diskomfortu - tāpēc neko tādu uzreiz neiedomājāmies. Protams, viss nāk ar pieredzi, tāpēc dalos ar mūsu, lai šajā karstajā un aktīvajā laikā neaizmirstam par higiēnu!
Uzlīme Libres sensoram
Fiksātors Libres sensoram
Es kā mamma mēģinu visu, lai bērns neizjustu diabētu, iegādājos speciāli no Ebay Librei paredzamu fiksātoru viņa mīļākā krāsā un konstatējām, ka bērnam gumija spiež un risks aizķert šo plastmasas gabalu un izraut sensoru, manuprāt, ir lielāks. Vēl iegādājos papildus uzlīmes uz sensors, tās biju iztēlojusies, ka būs tādas pufīgas - taču nē, plānas parastas uzlīmes, kas maksā bargo naudu, kuru tajā brīdī esi gatavs samaksāt, lai vismaz nedaudz iepriecinātu bērnu - bet jēga, ja līmējam pa virsu plāksteri - šobrīd rakstot pat pasmīnu - ko tik nedarām, lai radītu bērniem prieks. Pietiek ar sensoru, lai atvieglotu bērnam un Jums ikdienu.
Kopumā secinu, ka iekārta ir ļoti vērtīga, jo spēj palīdzēt izbēgt no straujām cukuru svārstībām asinsvados un palīdz noturēt daudz maz līmenī. Uzskatu, ka būtu labi, ja valsts spētu palīdzēt šādu iekārtu kompensēt, jo tā tiešām palīdz kontrolēt glikozes līmeni asinīs. Protams, šobrīd to katrs izvēlas lietot vai nē pēc bērna, savām un finansiālām īpašībām. Es izvēlos Libri, bet tomēr sirds dziļumos nevēlos būt no tās atkarīga...
Vai tehnoloģijas gadsimtā tas ir iespējams? Protams, daudzi iztiek un dzīvo aktīvu dzīvesveidu arī bez Libres, tāpēc neatteiktos, ja arī mums būtu šāda formula - kā, bet tikmēr, visu cieņu, Libre.

Komentāri

  1. Kopš 07/08/2018 dzīvojamies BEZ libres. Apmeklējam dārziņu un domāju, ka libri uzstādīsim tuvāk skolas laikam. Redzēsim kādi būs rezultāti un kā pats dēls jutīsies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien, vai ir iespēja uzzināt kur tieši Vācijā ir iespēja aparātu iegādāties, ir radinieks kas tur dzīvo un varētu man viņu piegādāt, tāpēc ļoti vēlētos zināt.

      Dzēst
    2. Freestylibre.de mājas lapā.

      Dzēst
  2. Labdien!
    Kā Jūs iegādājaties ierīci? pasūtat no oficiālās mājas lapas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien. Laikā, kad bērns saslima nebija iespējas vispār reģistrēties jauniem klientiem Libres oficiālajās vietnes ne UK, NL, ne DE. Pirmo komplektu sarūpējām no Krievijas pa paaugstinātu maksu, tagad sūtam no vācijas ar drauga starpniecību.

      Dzēst
    2. Paldies! Briesmīgi, ka šādas ierīces jābīda pašiem pa dažādiem kanāliem. Arī slimoju ar 1.tipa diabētu, nesen tikai uzzināju, ka šādas ierīces ir un vēlos iegādāties. būs jāinteresējas. paldies

      Dzēst
    3. Citā manā rakstā minēta facebook grupa, kur var atrast daudz noderīgas informācijas vispār par diabēta palīgierīcēm un valsts atbalstu utt.

      Dzēst
    4. pasakiet šeit, lai nav jāpārlasa viss :)

      Dzēst
    5. https://diabetsgimene.blogspot.com/2018/04/kur-meklet-informaciju.html

      Dzēst
  3. Sveiki! Cik tagad maksā sensorplāksteris un tas aparātiņš? Man 20 gadi ir diabēts un visu laiku straujas izmaiņas. Pirms kāda laika tas sanāca uz kādām 200 EUR par 2 nedēļām + nav draugu ārzemēs. :(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Sabine. Ja esi Facebook, tad notiekti zini Diabetes in Latvia grupu. Tur var iegādāties par saprātīgām naudām. Viens sensors pa 48eur, attiecīgi līdz 100eur var iekļauties un saņemt no Lietuvas sensorus. Tas ir par Libre1. Plāksteri ūdens izturīgie - pa 1,50- 5gab pērku aptiekā. Un nav nepieciešami paziņas ārzemēs. Meklē grupā Laimontas 😀 raksti Facebook Diabēts Ģimenē, ja ir kādi vēl papildus jautājumi.

      Dzēst
    2. Paldies par ieteikumu! Jā šodien tikai atradu to grupu un ieraudzīju arī Laimontas. :)

      Dzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Kas ir pH līmenis?