Bērnu dārza ēdienkarte

Noteikti uzsākot bērnu dārzu izstrādājiet kopā ar medmāsu savam bērnam ēdienkarti. Bet ņemiet vērā, ka bērnu dārza ēdināšanas sistēmu sastādīja diatalogs. Kad sastādīja un kad tā tiek atjaunota - nespēs atbildēt Jums medmāsa. Jums jāpaļaujas tikai un vienīgi uz faktiem. Nedrīkst 100% uzticēties tam, kas ir ievadīts sistēmā. Droši jāprasa, lai atnes un parāda to produktu iepakojumus, uz kuriem spēsiet atrast ogļhidrātu daudzumu. Tas noteikti pasargās mazo no augstiem cukuriem, jo visdrīzāk ogļhidrātu daudzums, kas norādīts sistēmā atšķirsies no diabētā pieņemtajiem.

Mums pieredze ir neliela, esam tikai 2 mēnešus jaunajā dzīvesveidā un jau otreiz pārskatījām ēdienkarti un atradām lielas nesakritības un kļūdas. Sākumā, mēs sastādījām ēdienkarti - es ne rēķināt vēl mācēju tos ogļhidrātus, ne saprast to, ko labāk nevajadzētu dod un ko vajadzētu dod vairāk. Tajā brīdī vēlies, lai dēls neizjūt lielu atšķirību no pārējiem bērniem un nākas ēst bezgaršīgu ēdienu. Ļoti minimāli ko mainījām no tās ēdienkartes, kas bija pārējiem, jo ēst jau varam visu tikai zināmās devās. Es īsti nezināju, ko dēls ēd no bērnu dārza ēdiena labprāt un ko nē, tas iepriekš nebija tik svarīgi, jo audzināšana bij - gribēs ēst - ēdīs, negrib - neēdīs. Taču tagad, kad esam apdedzinājušies un kad pēc neskaitāmiem glikozes līmeņa augstajiem rādītājiem, paskatījāmies uz ēdienkarti, mums bija liels pārsteigums tajā atrast "Saldās kelogs pārslas" ar pienu. Tā manam ķiparam ir kā bomba, kura uzsprāgst tiklīdz nonāk kuņģī.. Kad mēģināju izskaidrot, ka jāmaina ēdienkarte, jo nav pareizi noteikti sarakstīti ogļhidrāti, man mēģināja paskaidrot, ka augstie cukuri ir tāpēc, ka dēls no rītiem nav ēdis mājās.. Pilnīgs apsurds, kas liek saprast, ka neviens izņemot mani nekad neiedziļināsies šajā diabēta lietā. Es uzstāju, lai man atnes produktu iepakojumus - jogurtam, kelogsi, piens, maize utt. Un daudzi no atnestajiem produktiem, sistēmā bija norādīti ar zemāku ogļhidrātu daudzumu. Attiecīgi,  produktu mainīja, bet sistēmā palika no iepriekšējā.. nezinu tā vismaz es saprotu. Launagā paredzētās 2mv vietā dēls apēd 4mv. Attiecīgi pēc šāda launaga mēs nespējām saprast, kāpēc pat korekcija nespēj tikt galā ar cukura līmeni. Mēs sākumā domājām, ka tas ir saistīts ar to, ka bērns pagulējis diendusu un pēc tam pamodies un uzreiz paēd. Kā jauniņie, mēs aizmirsām, ka sākumā vienmēr jāpārbauda ēdiens un tad citi apstākļi. Un ja nepietiek ar šo, tad pa virsu nāk piespiedu ēšana. Dēlam insulīns tiek ievadīts pirms ēšanas uz ieplānoto mv daudzumu, kas paredzēts ēdienreizē. Bet atnes ēdienu, ko dēls vispār neēd, viņš paliek pēdējais sēdēt pie galda un mēģina sev iedabūt to "negaršīgo" ēdienu. Un tad kad vairs ilgāk nevar sēdēt, pēc kāda laika cukurs krītās un audzinatājām ir jādod glikoze, jo nav uzņemts mv daudzums. Šādu skatu neredzi bieži. Un viss ko tu vari ir nopūsties.. Mēs vienkārši stipri kļūdījāmies un pēc tam sev pārmetām. 
Sāpīgi saprast un pieņemt, ka manas kļūdas pēc dēlam ir sliktāk, ka manas neapdomības, nezināšanas dēļ varēja notikt nelaime.. sev nav nekāda attaisnojuma, bet saprotu, ka ikkatrs no mums var kļūdīties, ka tieši kļūdas padara mūs gudrākus, un lai nepieļautu kļūdas mūs jāspēj tās atzīt un saprast, ka visu ko es vēlējos ir tikai labu. 
Iesaku:
  1. spilgtā krāsā iegādāties traukus, lai ikviens dārziņā zinātu, ka tas ēdiens, kas ir šajos traukos, ir paredzēts bērnam ar diabētu;
  2. izzināt ar bērnu dārza personālu, ko ēd un ko neēd Jūsu bērns;
  3. salīdzinat ēdienkartē norādītos ogļhidraru daudzumu ar iepakojumā norādītajiem;
  4. nēsāt līdzi ēdienkarti, lai zvanot, spētu paredzēt bērna uzvedību ar vienu vai otru ēdienu;
  5. paprasīt, lai ēdienkartē būtu norādīts ogļhidrātu daudzums katram ēdienam un būtu pieejams personālam, kas uzrauga bērnu ēdienreizē (attiecīgi ja ko neapēd - aizstāt ar kaut ko)

Nebaidaties kļūdīties, bez tā šajā dzīvesveidā neiztikt. Galvenais spēt to atzīt un neatkārtot!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?