Svari - paškontrolei vai atkarībai


Pirmais, ko sapratām ar vīru – būs jāiegādājas pārtikas svari, lai spētu precīzi noteikt ogļhidrātu daudzumu pārtikā, ko dosim dēlam. Neskatoties uz to, ka bieži cepu kūkas, es līdz šīm esmu iztikusi bez svariem. Bet šoreiz precizitāte ir svarīga. Vīrs pie šīs lietas piegāja tiešām atbildīgi un piedomāja pie dažādiem sīkumiem, kurus es nemaz nebūtu iedomājusies.
Tagad pēc nelielas pieredzes varu izstāstīt, ka noteikti pievērsiet svaru funkcijām:
        iespēja pārslēgt no gramiem uz ml;
        plāni, lai var paņemt līdzi;
        nav pārāk maziņi, lai šķīvis neaizsedz ekrāna daļu
Mūsu ģimene ir diezgan aktīva, pēc iespējas vairāk uzturamies ārpus mājas, tāpēc svarus ņēmām līdzi visur kur devāmies. Tāpēc pēc iegūtas pieredzes ar ceļošanu apkārt kopā ar svariem – uzmanību vēlos pievērstam apstāklim, ka ir liela varbūtība, ka Jūs svarus kādreiz varat aizmirst un kaut kur atstāt.

2 dienas pēc slimnīcas, 25/03/2018
Tāpēc uzskatu, ka izejot no slimnīcas ir nepieciešami 2 svari – mājas un līdzņemšanai, lai izvairītos no situācijas, ka Jūs atgriežoties no kāda ciemiņa vai attālāka brauciena konstatējat, ka svaru nav. Ir vēls, lai dotos uz veikalu, bet iestājas neliela panika kā nu tagad būs. Pēc iespējas ātrāk steidzām nopirkt jaunus, un kad arī jaunie bija atstāti, palikām bez svariem un sakritība vai nē, satiku sievieti gados ar LIELU pieredzi diabētiķu jomā.
Viņa man paskaidroja, ka svari ir nepieciešami tikai pašā šī ceļa sākumā, lai vēlāk pielietotu ēdamkarotes/tējkarotes mērvienību un vēl vēlāk – acu mēru. Es klausījos ļoti uzmanīgu, jo nevarēju nepiekrist, ka tas padarītu manu dēlu neatkarīgu no svariem – viņš pats varētu ielikt sev 3 vai 4 karotes un zinātu cik tas ir, lai pārliecinātos, protams, sākuma var pārmērīt ar svariem, bet sapratu, ka svari ir tikai palīgrīks un mums tas jāizmanto tikai gadījumos, kad nespējam paši noteikt savādāk ogļhidrātu daudzumu. Viennozīmīgi ir savādāk ar māzākajiem bērniņiem, bet tur mammas ar var palikt atkarīgas no svariem un, lai tas nenotiktu, aizdomāties ir vērts.
Svari ne vienmēr būs visur kopā ar manu dēlu, un sapratu, ka ja nebūtu sastapusi šo burvīgo sievieti, tā arī neuzzinātu, ka varam jau ceturto dienu dzīvot bez svariem!
Tāpēc padomājiet, cik tiešām tie svari ir vajadzīgi vienā vai otrā situācijā. Noteikti būs situācijas, kuras bez svariem neiztikt, bet es vairāk par to, lai bērni paši sāk mācīties noteikt savu ogļhidrātu daudzumu. Zinu, ka diabētiķu biedrības rīko vasaras nometnes bērniem – un cik saprotu tā ir viena no problēmām, ka bērni jau pēc ilgākas dzīvošanas ar diabētu joprojām nemāk paši noteikt Maizes Vienības.
Esam paši savas dzīves noteicēji un izmantosim svarus kā palīgrīku, no kura nebūsim atkarīgi!

Komentāri

  1. Pilnīgi piekrītu. Svari ir tika paškontrolei un palīgrīks. Arī mēs 9 gadu laikā ar diabētu esam iemācījušies MV noteikt uz aci, lai gan ceļa sākumā man tas likās neiespējami ��

    AtbildētDzēst
  2. http://www.diabets.lv/uploads/files/images/Materi%C4%81li/9.png - grāmata, kas palīdz noteikt produktu apjomu nepieciešamajam ogļhidrātu daudzumam

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?