FREESTYLE LIBRE

Tagad atskatoties uz to laiku, ko pavadījām slimnīcā - bija visādi, ļoti grūtas dienas, grūtas un ikdienas un superdienas. Protams, tajā brīdī es to nefiksēju un nedomāju par to, ka centīšos kādu no vecākiem uzrunāt un teikt, ka nav nemaz jāsēž slimnīcā, kamēr izmeklē un apmāca.
Mums bija viena 1,5 stundas gara mācību lekcija par atsevišķām diabēta tēmām katru dienu nedēļas griezumā. Pirmo nedēļu mēs praktiski negājām ārā, tikai uz neilgu laiku satikties ar tēti, pastaigāt nedaudz un tūlīt atpakaļ, jo mums taču nav zināms kāds mums cukurs, jo mums nav insulīna un ēst ārpus slimnīcas kategoriski nedrīkst - bet, atskatoties tagad, saprotu, kas tas viss ir manu baiļu dēļ. Nezināmais un vēl nesaprotams liek rīkoties primitīvi.
Pēc fakta pieņemšanas un jauno dzīvesveidu uzsākot - es ieguvu informāciju par vienu labu izgudrojumu - FREESTYLE LIBRE - tas ir tāds superīgs palīgs cukura līmeņa noteikšanai jebkurā vietā un laikā, nedurot pirkstā! Sākumā informāciju ieraudzīju facebook grupā: Diabetes in Latvia - atzīšos, ka pati laikam nebūtu atradusi šādu grupu, tikai pateicoties atkal citai mammai, info nonāca līdz manīm un es spēju apskatīties, kas šī grupa ir. Īsumā viena tēma - diabēts mūsu bērniem. Visādas publikācijas par un ap zinātnieku mēģinājumiem palīdzēt ar diabētu saslimušajiem - kas uzmundrina un cerība paliek aizvien lielāka. Dažādas publikācijas ar dažādiem jautājumies, kas man sākumā bija jāizprot un jāiedziļinās, jo viss šķita nesaprotami un sveši - tur cilvēki runā citā valodā, bet tagad es runāju viņu valodā. Un tur arī bija pieminēts Libra. - Domāju es, kas tas tāds. Sāku studēt internetu un jūūū - tas ir tāds plašī atpazīstams izgudrojums, kur sensors tiek ievietots bērna rokā un iekārta, kas skanē aparātu, parāda aptuveno cukura līmeni asinīs -attiecīgi, mazāk dūrienu pirkstos, lielāka brīvība ārpus telpām un pats galvenais pielietojums man - es to nodevu bērnu dārza audzinātājam, kad atstāju bērnu ar viņām. Rīks palīz justies droši, ka bērnam viss kārtībā un bērns pēkšņi nenokritīs no augsta vai zema cukura. Viennozīmīgi iesaku! Diemžēl to nepārdot Latvijā un pat ne kādā no Baltijas valstīm. Jāmeklē sakari Vācija, Anglijā, Nīderlandē vai Krievijā. Tāds prieks arī nemaksā lēti. Sākumā jāiegādājas pati iekārta ar sensoru, kas izmaksā aptuveni 170,-EUR, un sensors diemžēl jāmaina ik pēc 2 nedēļām, attiecīgi vienam mēnesim nepieciešams 2 sensori, kuru vērtība ir 60,-Eur katrs, mēnesī 120,- + par piegādi. Taču ražotāji ne tikai nevēlas uzsākt Libres pārdošanu Latvijā, viņi ir ieviesuši ierobežojumu uz sensoru iegādi vienā pirkuma reizē. Anglijā, Nīderlandē tie ir 2 gab, Vācijā 4. Tā kā mazākais piegādes laiks ir aptuveni 3 nedēļas, tad sensori jāiegādājas uzreiz vairuma un tas nemaz nav tik vienkārši. Bet - daudzi ar to tiek galā un facebook grupā labprāt dalās, kur un kā katrs ir pieradis sūtīt sev šo sensorus. Šāda šķēršļa pārvarēšanas rezultāts bija īpaši salds :)
Otrā nedēļās laikā, kad sajutos jau drošāk, jo bijām jau tikuši pie Libres - jā, paveicās sarunāt draugu draugus un jau 1 nedēļas diabētiķa statusā bijām tikuši pie Libras - par ko bija ārkārtīgs prieks, jo jau pirmajā dienā, bet patiesību sakot, naktī, izjutu tā viennozīmīgo nepieciešamību. Nakts laikā man nebija vairs jāgaida, kad atnāks nakts apgaitā māsiņa un mēris mums cukuru, es pati piegāju un paskatījos un stundu līdz plānotam mērījumam, Libres aparāts rādīja kritiski zemu - LO - es pat apjuku, bet pateicoties librei es spēju noriaģēt un iedevu glikozes tabletes un rupmaizi apēst dēlam. Sabijos dikti, ilgi nespēju aizmigt, vai pareizi rīkojos. Ņēmu pierakstu kladi un lasīju, ko biju pierakstījusi no lekcijām - viss it kā pareizi, bet uztraukums nepameta, tā jau atnāca medmāsiņa, kas mani nomierināja. Tas bija pirmais mans reāls pārbaudījums - kā rīkoties hipoglikēmijas situācijā.
No rīta jautāju kā viņš gulēja, teica, ka labi, pat neatceroties, ka kaut kas tāds ir bijis. Tas mani pārsteidza, labi pamodināt un likt apēst glikozes tableti - pāris minūšu un viss, bet vēl maizi un padzerties..interesanti. 
Attiecīgi - Libre, es uzskatu noteikti ir vajadzīga, ja esat aktīvi un bieži uzturaties ārpus mājas, ja bērns ir pirmskolas vecumā, ja plānojot bērnu laist dārziņā uz pilnu dienu, nevis tikai uz pāris stundām. Tas ir lielisks palīgs sadarbībā ar dārziņu, bet tas jau ir cits stāsts...

Komentāri

  1. Lasīju un atcerējos savas pirmās nedēļas slimnīcā, kad pati pārtiku no svaiga gaisa un kafijas, jo tikai savu baiļu dēļ neatkāpos no Amandas pat tad, kad viņa gulēja. Laikam tas ir tikai dabiski, ka šādās dzīves krīzēs reaģējam saasināti. Galvenais neaizkavēties krīzē un kāpt no tās ārā. Man šajā ceļā ļoti palīdzēja citi vecāki un cilvēki ar diabētu.

    AtbildētDzēst
  2. Šobrīd ierobežojumi ir nedaudz mainījušies. Bet joprojām ir pagrūti dabūt šo iekārtu sev. Ir jaunāka versija Libre2, kas pieejama TIKAI Vācijā, bet LIbre1 var jau iegādāties vieglāk. Ja ir jautājumi kā tikt pie Libres - raksti :) Katrā gadījumā, es cītīgi piedalos sarunās ar LR valdību par šīs iekārtas kompensēšanu bērniem ar diabētu, kā arī ar pašiem ražotājiem - Abbott par iespēju arī Baltijas dzīvojošiem bez problēmām iegādāties šo iekārtu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vai varat,lūdzu padalīties,caur kādu saiti jūs sūtat Libre2?Kā to no vācijas var dabūt uz LV?

      Dzēst
    2. Labdien. Vienīgais veids kā iegādāties, ja tomēr kāds var saņemt Jūsu sūtījumu Vācijā. Attiecīgi kāds pazīstams vai radinieks dzīvo Vācijā, tad Libri2 var iegādāties. Ja gadījumā nav nekādas iespējas, tad iegādāties Libre1 var arī no kāda cilvēka no Lietuvas. Rakstiet epastu vai atsūtiet ziņu Facebook diabētsģimenē.
      Esam izstrādājuši arī tādu instrukciju:
      https://bernudiabets.lv/libres-pasutisanas-instrukcija/
      Bet jāskatās vai tā ir aktuāla.. Jo dažkārt tiek ieviesti kādi ierobežojumi un iegāde ir apgrūtināta.

      Dzēst
  3. Kur problēma-Valsts vai ražotājs....Jo Libra tiešām ir labs. Bērnien to vajadzētu apmaksāt valstij.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šobrīd ir saņemts atbalsts no valsts, bet diemžēl ražotājs vēl nav gatavs ienākt Baltijas valstī. Pagaidām sarunas ar ražotāju turpinās. Ņemot vērā, ka Abbott ir ASV kompānija, tad viņiem ir ļoti daudz dažādu vadlīniju, kas jāievēro pirms ienākt jaunā tirgū. Ļoti ceram, kādreiz ērti iegādāties Libri aptiekās,tā pat kā Francijā.

      Dzēst
  4. Latvijā tagad pieejams pasūtīšanai internetā Dexcom one, līdzīgs kā Libre, bet saderīgs tikai ar Iphone vai Samsung (no android). Izmaksas arī aptuveni tādas pašas.
    https://www.dexcom.com/lv-LV/shop/home

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Ar ko atšķiras Libre1 un Libre2 (FreeStyle Libre glikozes monitoringa sistēma)

Ierīce nepārtrauktai glikozes noteikšanai asinīs - Freestyle Libre System

Kas ir pH līmenis?